Ελασσόνα

Επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 108ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (στις 4, 5 και 6η Οκτωβρίου 1912).
Στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη της Απελευθέρωσης όλης της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.

Σαν σήμερα η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στα άγια χώματα της Μακεδονίας !
Με τους δυο Βαλκανικούς πολέμους που ακολούθησαν, η χώρα μας διπλασιάστηκε εδαφικά και εκατομμύρια σκλαβωμένοι μας απελευθερώθηκαν !!
Τιμή και δόξα στους προγόνους μας που ενωμένοι πολέμησαν για τα ιερά και όσια της φυλής μας !

Στον χώρο αυτό εδώ του Μνημείου που βλέπετε, επί της νέας εθνικής οδού Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας μας και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό αυτό ύψωμα της ξακουστής σε όλο το κόσμο την Μελούνα της Τσαριτσάνης, σήμερα την Δευτέρα 5 του Οκτώβρη 2020, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε αυτό εδώ το χώρο στο Μνημείο των πεσόντων , όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων , Συνεπικουρούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου “Βαλέτσικου” Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και τον εφημέριο της Τσαριτσάνης Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντοτάσιο.
Στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα τον Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ.Νίκο Λιούπα από Αξιωματικό Εκπρόσωπο του Στρατού , Διοικητή της 361 ΠΑΠ
Ελασσόνας Αντισυνταγματάρχη κ. Χρήστο Χατζή από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας κ. Aστέριο Μαντζιώκα, από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Λάρισας πύραρχο κ. Ζήση Μπρούζα από την πολιτευτή κ. Κοτσοπούλου ,τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλλέα Μητσημπόνα τον πρόεδρο του Συλλόγου δασκάλων Ελασσόνας κ.Ζανιά και τον κ. Θάνο Αναγνωστούλη, εκπρόσωπο του εξωραϊστικού συλλόγου Τσαριτσάνης.
Παρέστησαν αρκετοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ελασσόνας καθώς και λίγος κόσμος από την Τσαριτσάνη και την Ελασσόνα , διότι Φέτος λόγω της προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού
η εκδήλωση ήταν περιορισμένη..
ο Διοικητής της 361 ΠΑΠ, Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Χατζής, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ, Λοχαγός (ΥΠ) Ιωάννης Τύμπας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Δημήτρης Τζιβής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκρ. Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Άννα – Μαρία Κουτσοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ελασσόνας Αχιλλέας Ζανιάς, εκπρόσωποι Συλλόγων της Τσαριτσάνης.
Στο τέλος της τελετής όλοι μαζί ψάλλαμε τον Εθνικό ‘Υμνο..
Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιάννης Σαμώτας.

*Βαγγλελης Σαπουνάς

 

Previous ArticleNext Article