Λάρισα

Επικοινωνία Μάξιμου Χαρακόπουλου με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Θετικό πρώτο βήμα η επαναχορήγηση του “αγροτικού πετρελαίου”

Μετά από ερωτήματα αγροτών που δέχθηκε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) αγροτικού πετρελαίου και προκειμένου να αποφευχθούν ασάφειες σχετικά με το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό, το συνολικό ποσό καταβολής ανέρχεται τελικά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, από τα 60 που είχε αρχικά ανακοινωθεί και καταβάλλεται εφάπαξ άμεσα με την υπογραφή της ΚΥΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν υπόκεινται σε συμψηφισμούς και κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το δημόσιο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση που είχε, τόνισε ότι «η κυβέρνηση συναισθανόμενη ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια στον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας το κόστος των συντελεστών παραγωγής, προχώρησε στην επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τη γεωργία, το γνωστό “αγροτικό πετρέλαιο”. Τα 70 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να υπολείπονται του ποσού που δίνονταν στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά -όταν υπηρέτησα ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- αλλά η επαναφορά του μέτρου, έξι χρόνια μετά την κατάργησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια περίοδο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα σαφές δείγμα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή. Είναι ένα πρώτο βήμα, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει συνέχεια. Προς το παρόν, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την απόδοση μεγαλύτερου ποσού. Δεδομένου, όμως, ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομία στην επαρχία, ευελπιστώ ότι μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξουν ενέργειες ώστε η επιστροφή του “αγροτικού πετρελαίου” να πλησιάσει τα 160 εκ. ευρώ που αποδίδονταν κατά την προηγούμενη περίοδο, δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες».

Previous ArticleNext Article