Νέα σημαντικά κίνητρα για τη χρήση οικιακών φωτοβολταϊκών.

Με υψηλή επιδότηση της τάξης του 60% θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ που θα συνδυάζονται με αποθήκευση (μπαταρίες), ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση και ο οδηγός του προγράμματος.

Το ΥΠΕΝ προωθεί δύο ακόμη προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ένα για μονάδες αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και ένα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, fast track για αναβάθμιση δικτύου και υποδομές αποθήκευσης. «Στόχος μας είναι η πρωτιά των 5 ωρών 100% ενέργειας από ΑΠΕ που κατάφερε η χώρα μας πριν από λίγες ημέρες, να γίνει ο κανόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 GW, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον 21 GW ηλεκτρικό χώρο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr