Λάρισα

Επερώτηση Π. Τσακνάκη και Δ. Αράπκουλε για το αυξανόμενο πρόβλημα από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων

Εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάστηκε το πρόβλημα του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού αγριόχοιρων που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρες περιοχές της Λάρισας και κατ’επέκταση της Θεσσαλίας. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες εκτός από την οικονομική ζημία που υφίστανται, εγκαταλείπουν πολλές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες της αγοράς και συνακόλουθα να αυξάνονται επιπλέον οι τιμές, πέραν της υπάρχουσας αυξήσεως για τους υπόλοιπους καταναλωτές και παραγωγούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Επίσης αρκετά συχνά, δυστυχώς, καταγράφονται τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από την ξαφνική διέλευση των αγριόχοιρων μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους διακυβεύοντας έτσι την οδική ασφάλεια των οδηγών. Η κατάσταση αυτή αφορά στο σύνολο της Θεσσαλικής επικράτειας αλλά υπάρχουν κυρίως κάποιες περιοχές, όπου το φαινόμενο έχει ξεπεράσει  τα όρια αντοχής των τοπικών κοινωνιών, όπως η κοινότητα Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας, καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οι κάτοικοι ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας.

Λύση στο θέμα της διαχείρισης του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού αγριόχοιρων υποσχέθηκε να δώσει από πέρυσι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, παρουσία και του δημάρχου Τυρνάβου, όπου δήλωσε πως ξεκινούν τα μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες ψεύτικων υποσχέσεων και ελπίδων, διότι φάνηκε πως δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια ούτε από πλευράς Περιφέρειας ούτε από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που τείνει να αφανίσει ολόκληρες περιοχές και να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης:

  • Έχει προβεί έως τώρα σε κάποιες ενέργειες η περιφερειακή αρχή;
  • Σκοπεύετε να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες, για την εφαρμογή κάποιων μέτρων, ώστε άμεσα να δράσουμε στο πρόβλημα που ταλανίζει τις προαναφερθείσες περιοχές;
Previous ArticleNext Article