Ελασσόνα

Επαρχία Ελασσόνας: H γη της ομορφιάς, των αεραθλητών, της κτηνοτροφίας και του καπνού

Στη σκιά του Ολύμπου από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος. Στις πλαγιές του μυθικού βουνού υπάρχει μια περιοχή στην οποία η ομορφιά, η δράση και οι παραδόσεις γίνονται ένα με το μεράκι των ανθρώπων και την αγάπη τους για το τόπο. Πρόκειται για την επαρχία της Ελασσόνας εκεί όπου βρέθηκε η Larissanet.

Οι πρώτες εκπλήξεις έρχονται από τον ουρανό με αθλητές να προσγειώνονται στο έδαφος. Πρόκειται για τους αεραθλητές που επισκέπτονται όχι μόνο απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από διάφορα κράτη του κόσμου, ( την Αμερική αλλά και από την Ασία – Ωκεανία).

Το βουνό του Ολύμπου είναι μια από τις πρώτες τους επιλογές καθώς εκτός από την ξακουστή ονομασία του έχει και κάποιες εξαιρετικές τοποθεσίες από τις οποίες αρχίζουν την πτήση τους. Αυτήν την περίοδο κάνουν το χόμπι τους αρκετοί ξένοι τουρίστες με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Όταν το επιτρέπουν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες τότε η θέα που απλώνεται κάτω από τα πόδια τους είναι μοναδική. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς πρόκειται για τη νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια εφεύρεση των Γάλλων ορειβατών στα μέσα της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, θέλοντας να κατεβαίνουν από τα βουνά γρηγορότερα από ότι ανέβαιναν, ανακάλυψαν αυτόν τον τρόπο κατάβασης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε αυτό που όλοι πια γνωρίζουμε ως αλεξίπτωτο πλαγιάς ή παραπέντε. Έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα και η εξέλιξη του συγκεκριμένου πια σπορ είναι απίστευτη σε σύγκριση με την πρώτη δεκαετία ύπαρξής του.

Όμως δεν λείπουν και τα ατυχήματα – δυστυχήματα σε κάποιες περιπτώσεις και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους κανόνες ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά όμως ο Όλυμπος θεωρείται από τους καλύτερους προορισμούς γι’ αυτού του είδους τον εναλλακτικό τουρισμό, εξαιτίας της μορφολογίας και των κλιματολογικών συνθηκών που δημιουργούν τα κατάλληλα θερμικά αέρια ρεύματα.

Η παράδοση στα καπνά

Κι αν η παράδοση στον αεραθλητισμό φαίνεται σχετικά καινούρια, η παράδοση στην καλλιέργεια του καπνού αντιθέτως είναι πολύ παλιά. Παρά τα όποια προβλήματα που προκύπτουν ανά διαστήματα, τόσο με τον καιρό όσο και με τις τιμές αλλά και το κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με την έλλειψη εργατών γης, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να τον καλλιεργούν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καλλιέργεια καπνού μειώνεται σταθερά από το 1991, όταν παράγονταν περίπου 400.000 τόνοι σε οκτώ χώρες της ΕΕ. Το 2018, έτος κατά το οποίο προστέθηκαν στις χώρες παραγωγής τέσσερις νέες χώρες της ΕΕ, η παραγωγή έφθασε τους 140.000 τόνους. Το 2018, η καλλιέργεια καπνού κάλυπτε 66.000 εκτάρια περίπου (τα μισά σε σχέση με το 2001) και οι ειδικευμένοι παραγωγοί ανέρχονταν σε 26.000.

Ο καπνός καλλιεργείται σήμερα σε 12 χώρες της ΕΕ. Οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, οι οποίες εξασφαλίζουν το 99% της παραγωγής καπνού στην ΕΕ. Παρατηρείται μια τάση προς μικρότερες εκτάσεις καλλιέργειας, κυρίως λόγω μείωσης της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Οι αποδόσεις κυμαίνονται από έναν έως τρεις τόνους ανά εκτάριο, ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες «flue-cured» τύπου Virginia αντιπροσωπεύουν το 71% της παραγωγής, οι «lightaircured» τύπου Burley το 16%, οι «suncured» ή ανατολικού τύπου το 7% και οι λοιπές ποικιλίες («darkaircured» και «firecured») το 6%.

Η ΕΕ παράγει λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής ακατέργαστου καπνού. Το 2018, η ΕΕ εισήγαγε περίπου 420.000 τόνους (με αυξητική τάση) και εξήγαγε 120.000 τόνους (με πτωτική τάση) ακατέργαστου καπνού.

Δύναμη στα βοοειδή

Τα βοοειδή του Ολύμπου αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία της κτηνοτροφίας αφού έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το γάλα τους, το κρέας τους πολύτιμο για την τοπική οικονομία κι αυτό το γνωρίζουν χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής. Ο επισκέπτης βλέπει τα βοοειδή να βρίσκονται στις πλαγιές του Ολύμπου και με μικρή προσοχή οι οδηγοί περνούν ανάμεσά τους.

Μοναστήρια, ΚΕΟΑΧ και αρχαιολογικοί χώροι

Στην επαρχία της Ελασσόνας επιλέγουν αρκετές παρέες Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια να διοργανώνουν εκδρομές κυρίως ημερήσιες. Υπάρχουν μοναστήρια όπως η Παναγία Ολυμπιώτισσα, η Αγία Τριάδα Σπαρμού, Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας και Αγία Τριάδα Λιβαδίου ιδιαίτερης ομορφιάς.

Τους χειμερινούς μήνες μεγάλη κίνηση καταγράφεται και προς την περιοχή του ΚΕΟΑΧ. Αυτήν την περίοδο και γενικά μέχρι ο καιρός να «χαλάσει» αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για εκδρομή το Πλατανόδασος Ολύμπου όπου λειτουργεί και κατάστημα για καφέ και φαγητό.

Τέλος υπάρχουν και αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλο ενδιαφέρον. Άζωρο, Δολίχη, Σαραντάπορο, Μυλέα και Πύθιο είναι μερικοί από αυτούς.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Previous ArticleNext Article