Ελασσόνα

Ενημέρωση του δημάρχου Ελασσόνας από κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ – Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι από 8 μηχανικούς

Με τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών συναντήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε θέματα Πολεοδομίας κ. Δ. Καρανίκα, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των αιτήσεων των σεισμόπληκτων για στεγαστική συνδρομή και τις άδειες επισκευής των οικιών.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΑΕΦΚ κ. Αντ. Γιαννούτσος, προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι σε συνεργασία με τους 8 και πλέον μηχανικούς που βρίσκονται μόνιμα στο Δήμο Ελασσόνας τους τελευταίους μήνες, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αυτοψίες κτηρίων που είχαν ολοκληρωμένο φάκελο, ενώ υπολείπονται πολύ λίγες υποθέσεις να ολοκληρωθούν, μετά τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί. Η διαδικασία για την έκδοση άδειας επισκευής των κτηρίων είναι χρονοβόρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη συμβολαίων και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν είναι ξεκάθαρο σε πολλές περιπτώσεις.

Ο δήμαρχος κ. Γάτσας ευχαρίστησε το κλιμάκιο για τη συνάντηση και δήλωσε: «Φαίνεται πως οι εργασίες επισκευών και ανακατασκευής των κτηρίων που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό δεν έχουν προχωρήσει όσο θα επιθυμούσαμε και αυτό οφείλεται τόσο στην γραφειοκρατία του δημοσίου αλλά και στην μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ανθρώπων που έχουν πληγεί, η οποία έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της όλης διαδικασίας και την έκδοση ελαχίστων αδειών στο δήμο μας. Όπως με ενημερώνει ο κ. Γιαννούτσος, μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ωστόσο η έλλειψη συμβολαίων αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν είναι ξεκάθαρο σε πολλές περιπτώσεις, καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Βέβαια υπάρχουν ακόμα αιτήσεις ελέγχου για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης των ακινήτων, αλλά η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα κατάθεσης των φακέλων και την αμοιβή των ιδιωτών μηχανικών, καθώς διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη η υποβολή των αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής και των αιτήσεων αδειών επισκευής. Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υποδομών πρέπει να διευκολύνει τους πληγέντες με πιο ευέλικτες διαδικασίες, για να μπορέσουν οι σεισμόπληκτοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν. Ο Δήμος Ελασσόνας έχει διαθέσει γραφείο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για την ενημέρωση των σεισμοπλήκτων και βρίσκεται δίπλα στους σεισμοπαθείς με υποδομές προσωρινής φιλοξενίας παρέχοντας τους κάθε μορφής βοήθεια όλο αυτό το διάστημα».

Previous ArticleNext Article