Λάρισα

Ένα …πολωνικό χωριό στο νομό Λάρισας

Oι κατάλογοι των εστιατορίων είναι στα Πολωνικά. Στον φούρνο επίσης.

Οι προσφορές έξω από τα μπακάλικα και τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πιο πιθανό να έχουν πολωνικά γράμματα, παρά Αγγλικά που είναι μια διεθνής γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια, το Κόκκινο Νερό του Δήμου Αγιάς έχει μετατραπεί σε ένα… πολωνικό χωριό και πρόκειται για μια παράδοση που γίνεται με τον καιρό ολοένα και πιο δυνατή. Ο Βασίλης Ευθυμίου παντρεύτηκε Πολωνή. Εκείνη ήρθε ως τουρίστρια στο μέρος, εκείνος επαγγελματίας στην περιοχή. Χρόνο με τον χρόνο δεν άργησαν να φτάσουν στον γάμο και πλέον η μεγάλη τους κόρη έχει δύο φυσικές γλώσσες. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες στο χωριό με τους ντόπιους να μιλάνε και να «ζουν» πολωνικά. «Υπάρχουν Πολωνοί που έρχονται επί 17 συνεχόμενα χρόνια» σημειώνει ο κ. Ευθυμίου που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κόκκινου Νερού, Κουτσουπιάς και Παλιουριάς. Το Κόκκινο Νερό είναι μια περιοχή που τον χειμώνα μετράει 60-70 κατοίκους, όμως από την 1η του Μάη γεμίζει εκατοντάδες τουρίστες.

«Πριν την έλευση των Πολωνών η σεζόν ξεκινούσε από τον Ιούλιο και τελείωνε στις 15 Αυγούστου. Τα τελευταία χρόνια όμως η σεζόν μεγάλωσε και έγινε έξι μήνες. Αρχίζουμε Πρωτομαγιά και φτάνουμε μέχρι 10 Οκτωβρίου». Και δεν πρόκειται για μικρό αριθμό επισκεπτών, καθώς προ πανδημίας 700-900 άτομα ξεκινούσαν διακοπές οργανωμένα με γκρουπ από την Πρωτομαγιά στην περιοχή. «Κυρίως ξεκινάμε με φοιτητές Πανεπιστημίων και συνεχίζουμε με όλα τα ηλικιακά γκρουπ και όλες τις κοινωνικές τάξεις». Η περιοχή έχει περίπου 1.000 δωμάτια, αν και δεν της φαίνεται. Είναι δωμάτια κρυμμένα μέσα στο δάσος, στο βουνό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, εκτός από τα μεγάλα βότσαλα στην παραλία.

«Αυτό είναι που αγάπησαν και οι Πολωνοί ίσως από την πρώτη στιγμή. Το γεγονός πως δεν μοιάζει με τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι ένα διαφορετικό μέρος και οι ίδιοι το έχουν μετατρέψει σε δικό τους χωριό. Δεν είναι τυχαίο πως το αποκαλούν κι εκείνοι πολωνικό χωριό αστειευόμενοι».

Οι Πολωνοί εκτός από το γεγονός πως έχουν «κατακτήσει» το μέρος με τον αριθμό των επισκεπτών και τη συχνότητα των αφίξεών τους, έχουν καταφέρει ως λαός με τα χαρακτηριστικά τους να «κερδίσουν» και τους ντόπιους. «Είναι πολύ καλός λαός. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ μαζεμένοι και σφιχτοί στα οικονομικά τους. Πρόκειται όμως για έναν πολύ εργατικό λαό που άλλαξαν τις ζωές τους» λέει ο κ. Ευθυμίου και επισημαίνει πόσο δυνατή έχει γίνει η οικονομία τους. «Μακάρι να είχαμε συνέχεια Πολωνούς» εύχεται.

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο της επαγγελματικής δραστηριότητας του κ. Ευθυμίου βρίσκεται και ο κ. Ηλίας Ευσταθίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας. Μας εξηγεί πως η βιτρίνα της περιοχής ήταν, είναι και θα είναι οι ιαματικές πηγές για τις οποίες όμως οι ντόπιοι έχουν ενστάσεις. «Είναι παρατημένες σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχουν αποδυτήρια, τουαλέτες, καλή καθαριότητα και επίσης δεν υπάρχουν οδηγίες» λένε και εξηγούν πως «δεν μπορεί να ξέρει κάποιος πώς και πόση ώρα να κάθεται μέσα». Τονίζουν πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή σε ένα χαρακτηριστικό σημείο, το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Ευσταθίου στέκεται όμως και στο γεγονός πως χρειάζεται άμεση αξιοποίηση μια θερμή πηγή που αναβλύζει νερό 42 βαθμών Κελσίου και βρίσκεται πάνω από τον Κάβο Δερματά.

Ο ΚΟΜΒΟΣ, Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΦΤ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

Αυτό που απασχολεί τόσο το Κόκκινο Νερό όσο και υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Λάρισας από το σημείο ως και τα Μεσάγγαλα είναι η μη ύπαρξη ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος της Ραψάνης. «Αυτό είναι ένα ζήτημα μεγίστης σημασίας. Σαν να έχεις ένα σπίτι και να μην έχεις πόρτα για να μπεις» λέει ο κ. Ευσταθίου, υποστηρίζοντας πως όταν επισκέφτηκε την περιοχή της Λάρισας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, του έδωσαν υπόμνημα για το ζήτημα χωρίς να λάβουν όμως ικανοποιητικές απαντήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου θίγει και το ζήτημα του γιατρού που δεν… υπάρχει. «Έχουμε έναν γιατρό ιδιώτη από τους Νέους Πόρους και τον περιμένουμε να έρθει. Αν πάθει κάποιος κάτι πρέπει να έχει υπομονή. Έχει τύχει να περιμένει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ» λέει χαρακτηριστικά. Μα φυσικά και δεν έχουν μόνο παράπονα. Έχουν λόγο για να συγχαρούν κάποια πρόσωπα για αποφάσεις. «Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για την απόφαση που πήρε για τα λιφτ στον Κίσσαβο. Αυτό είναι επιπρόσθετη αξία για όλη την περιοχή. Αν σκεφτούν σωστά οι επαγγελματίες της Σπηλιάς, της Καρύτσας και του Κόκκινου Νερού, αλλά και συνεργαστούν τότε μπορούν να πετύχουν ακόμα περισσότερα» καταλήγουν.

Κώστας Γκιάστας, Ελευθερία

Previous ArticleNext Article