Ελασσόνα

Ελασσόνα: Ζωντανές οι μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι»

Ζωντανές οι μνήμες, συγκίνηση, περισυλλογή και μηνύματα στη φετινή 79η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!

Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη(ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομενίκου, αρχικά τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δομενίκου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική θέση «Καυκάκι», στο μνημείο των εκτελεσθέντων(…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Νακούλας(Βλαχογιαννίου) και π. Δημήτριος Ευαγγέλου(Δομενίκου).
Ομιλητής της 79ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες, ήταν ο κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Δομενίκου Γιώργος Νικολούλης, που με περιεκτικό και ζωντανό λόγο περιέγραψε την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα εκείνης «της μαύρης Τρίτης του 1943».
Ανάμεσα στα άλλα, «κατέθεσε» ο ομιλητής, περιγράφοντας το χρονικό της εκτέλεσης:
«…Το μήνυμα του αγγελιοφόρου ήταν σαφές: Άμεση εκτέλεση όλων! Από τα φορτηγά αυτοκίνητα κατεβάζουν τους μελλοθάνατους ανά επτάδες. Τους οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τα πολυβόλα ξερνούν μολύβι και θάνατο. Οι αθώοι πατριώτες πέφτουν κατατρυπημένοι από τις σφαίρες κάτω από ένα ολόγιομο και παγερό χειμωνιάτικο φεγγάρι. Τελευταίος εκτελέστηκε ο παπα-Δημήτρης, εφημέριος του χωριού, αφού πρώτα του έκαψαν τα γένια και τον προπηλάκισαν αποκαλώντας τον Ρήγκα Φεραίο. Έτσι το Καυκάκι στρώθηκε με τα πτώματα όχι μόνο ολόκληρης της ανδρικής κοινωνίας του Δομενίκου αλλά και με τα πτώματα είκοσι ακόμα κατοίκων απ’ το Μεσοχώρι, το Αμούρι και το Δαμάσι- διπλανά χωριά- που πλήρωσαν και αυτά το δικό τους μερίδιο στο ολοκαύτωμα.
Επέζησαν 5 μάρτυρες –σχεδόν από θαύμα- αφού πέφτοντας μαζί με τους νεκρούς οι σφαίρες δεν τους προκάλεσαν θανατηφόρα τραύματα. Αυτοί έφεραν τα φοβερά μαντάτα στις γυναίκες του χωριού που μη μπορώντας αρχικά να πιστέψουν το γεγονός θρηνούν και σπαράζουν για τον χαμό των δικών τους. Την άλλη μέρα με την βοήθεια κατοίκων του Δαμασίου, ανοίχτηκαν 2 ομαδικοί τάφοι που δέχτηκαν τους νεκρούς, χωρίς τιμές και μοιρολόγια. Ο αντίκτυπος της αποτρόπαιας εκτέλεσης των κατοίκων του Δομενίκου συντάραξε όχι μόνον τους κατοίκους των γειτονικών χωριών αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Ο αείμνηστος Ν. Μπάμπαλης τότε μοίραρχος Δ/κτης της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας όρθωσε το ανάστημά του και κατήγγειλε το έγκλημα με αναφορές του προς το ιταλικό φρουραρχείο και το Υπουργείο Εσωτερικών της τότε κυβέρνησης. Για την στάση του αυτή συνελήφθη, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο, για να γλιτώσει τελικά μετά από πολλές περιπέτειες και αντιξοότητες παίρνοντας και αυτός τη θέση του στο Πάνθεον των Ελλήνων πατριωτών και Ηρώων».
Και ο ομιλητής αυτοδιοικητικός Γιώργος Νικολούλης ολοκλήρωσε με νόημα, στέλνοντας μηνύματα:
«Αθάνατοι νεκροί, στεκόμαστε σήμερα εδώ ευλαβικοί προσκυνητές στον τόπο της θυσίας σας, αντικρίζοντας με δέος το μεγάλο σταυρό που με ευγνωμοσύνη για σας, έστησαν οι απόγονοί σας. Η ευγνωμοσύνη είναι γνώρισμα της ευγενικής και πολιτισμένης ψυχής. Είναι γνώρισμα του ανώτερου ανθρώπου, που ξέρει να εκτιμά, να αναγνωρίζει, να σέβεται και να αποδίδει τιμές σ’ αυτούς που ξέρουν να ζουν, αλλά και να πεθαίνουν. Ο επιβλητικός τσιμεντένιος σταυρός σας, δεν είναι βουβός και άψυχος. Έχει ψυχή γιατί συμβολίζει όλες τις ψυχές σας που φτερουγίζουν και σήμερα γύρω μας, ο χρόνος και η λησμονιά, που με τα βαριά μαύρα πέπλα τους σκεπάζουν κάθε τι που περνά, δε θα σκιάσουν ποτέ τη μνήμη σας, και τον τραγικό χαμό σας.
Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης. Μνήμης που θέλουμε και πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ως εφαλτήριο για την νοηματοδότηση της ζωής μας και της κοινωνίας μας.
Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή της υπερκατανάλωσης, της ευμάρειας, της επιδίωξης του ατομικού οφέλους και του κέρδους, οι πανανθρώπινες αξίες δοκιμάζονται καθημερινά, απειλώντας το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Μια γρήγορη ματιά στον Κόσμο αρκεί για να δει κανείς ότι και σήμερα αθώοι σκοτώνονται, αθώοι πεινάνε, αθώοι υποφέρουν, αθώοι οδηγούνται στο δρόμο της προσφυγιάς, σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έρθει και η δική του σειρά.
Λίγα χρόνια μόνο μετά το φοβερό Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ο κόσμος μας βρίσκεται πάλι σε διαρκή αναβρασμό και αναταραχή.
Η ζωντανή Μνήμη των αδικοχαμένων του Δομενίκου(που σήμερα είναι εδώ παρόντες) επιβάλει την επαγρύπνηση, την αντίσταση στην αδικία και στις επιθυμίες των ισχυρών.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά το σύνθημα ότι «ο κόσμος είναι Ένας και φτιάχτηκε απ’ όλους» πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση σ’ όλους τους ισχυρούς της γης.
Τιμή και Δόξα στους αδικοχαμένους του Δομενίκου.
Αιωνία τους η μνήμη…».
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη(μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του σθεναρή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.
Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν οι απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες, απονομές βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης και βράβευση αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2022» παρευρέθηκαν:
Η βουλευτής Άννα Βαγενά, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Κων/νος Παππάς, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Βασ. Πινακάς, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, η γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Κώστας Κορακίδης, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιάννης Σταθάς, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Δημήτρης Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος, Γιάννης Καριπίδης, ο πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου Δήμου Κιλελέρ Σωτ. Νταφόπουλος, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εκπρόσωπος του γενικού περιφερειακού Αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας ο αστυνομικός υποδιευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Δομενίκου, Αμουρίου, Μεσοχωρίου, Δαμασίου, ο αναπληρ. διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Νίκος Ζέρβας, ο γραμματέας της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Θεόδ. Γουγουλούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας Γιάννης Μπέφας και η γραμματέας του Συλλόγου Κατερίνα Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας Απόστ. Βερέμης, εκπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου – κοινοτάρχης Στάθης Ψωμιάδης, το μέλος της Ένωσης Θυμάτων και καμένων Κτιρίων κατοχής Μαρτυρικής κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών Επαρχίας Ελασσόνας Θανάσης Γκουντρουμπής, μέλη της οικογενείας του αείμνηστου μοίραρχου Νικολάου Μπάμπαλη, αντιπροσωπεία του συλλόγου Απανταχού Δομενικιωτών, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαθητές και κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.
 Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article