Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτές τις μέρες η συγκομιδή καρυδιών στην ορεινή Ελασσόνα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις στρεμματικές αποδόσεις, οι οποίες κινούνται γύρω από τα 350 κιλά/στρέμμα (στεγνό), αλλά και την ανησυχία τους για τις τιμές πώλησης του προϊόντος.
Αιτία οι φήμες ότι η αγορά, επικαλούμενη τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, δεν θα προσφέρει τις περσινές τιμές, οι οποίες έφτασαν στα 4 ευρώ/κιλό με το κέλυφος (άσπαστο), στα 3,20 ευρώ κιλό για το βρεγμένο (από το δέντρο) και πάνω από 11-12 ευρώ/κιλό για τους ελάχιστους καλλιεργητές που το μετατρέπουν σε ψίχα (καθώς, ελλείψει δικών τους μηχανημάτων, επιβαρύνονται με 70 λεπτά/κιλό).
Έως 3 ευρώ κάτω η ψίχα
Μεμονωμένοι καρυδοπαραγωγοί, ερμηνεύοντας τα όσα «ακούν» από εμπόρους, προβλέπουν μια μείωση της τιμής κατά 20-30 λεπτά για την πρώτη κατηγορία και κατά 2-3 ευρώ για την ψίχα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιδιώκουν να το προωθήσουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές ή από «πόρτα σε πόρτα». Οι δε μεγάλοι παίκτες έχουν κλείσει ήδη συμφωνίες με ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάνο, ο οποίος εκπροσωπεί την επιχείρηση Καρυάτις Ολύμπου στην ορεινή Ποταμιά Ελασσόνας «όσοι διαθέτουν την ποικιλία Chandler ή, σε μικρότερο βαθμό, τη γαλλική Lara είχαν καλές αποδόσεις και δεν επηρεάστηκαν, όπως οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας.
Σιγά-σιγά, οι συνάδελφοι που ατύχησαν με τις τουρκικές ποικιλίες κατάλαβαν το «έγκλημα» και αφού τις ξεπατίκωσαν, έβαλαν την αμερικανική Chandler». Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Ελασσόνας, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική δουλειά στην καλλιέργεια καρυδιού, με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται σε αυτήν.
Έτσι, έχει δημιουργηθεί μία άτυπη Ομάδα Παραγωγών στην Τσαριτσάνη, υπάρχει ο Συνεταιρισμός «Ελασσόνα Nuts», αλλά και μεγάλοι ιδιώτες παραγωγοί, με σημαντικές ποσότητες που επηρεάζουν την αγορά με τις συμφωνίες τους.
«Κρατάει» η Αρκαδία
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται, εν τω μεταξύ, στο άνοιγμα ουσιαστικά της εμπορικής σεζόν, οι τιμές στην Αρκαδία, όπου κυρίαρχη ποικιλία είναι η Chandler, ενώ από υψόμετρο 800 μ. και πάνω καλλιεργείται και η Fernor. «Η χρονιά ήταν καλή, με αυξήσεις στις παραγωγές», λέει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας Κυριακούλης, παραγωγός και έμπορος από την Αρκαδία, προσθέτοντας ότι οι τιμές κινούνται από 3,20 έως 4,50 ευρώ/κιλό.
Είχε προηγηθεί η ντόπια ποικιλία Βασιλική, που αφορά μικρότερες ποσότητες και η τιμή της ήταν από 3 έως 3,50 ευρώ/κιλό. Σημειωτέον ότι η Ένωση Αρκαδίας δεν έχει αρχίσει ακόμα να συγκεντρώνει ποσότητες και αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Πιέζουν οι ελληνοποιήσεις και οι φθηνές εισαγωγές
Η γεωπόνος Αγγελοπούλου Φωτεινή, που ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια από το 2008 και την τελευταία τριετία είναι ιδιοκτήτρια μονάδας επεξεργασίας των καρυδιών, σημειώνει ότι «είμαστε στο αρχικό στάδιο της διαμόρφωσης τιμών και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η τιμή του βιολογικού καρυδιού θα κινηθεί στα 4-5 ευρώ/κιλό.
Όπως συμπληρώνει, για τους περισσότερους το καρύδι αποτελεί ένα συμπληρωματικό εισόδημα και το ποσοστό των καλλιεργητών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κινείται στο 20%.
Το πρόβλημα στις τιμές, όπως τονίζει, «το δημιουργούν οι εισαγωγές από Ρουμανία, Τουρκία, Μολδαβία και άλλες χώρες», συμπληρώνοντας ότι «κάποια από αυτά μάλιστα ‘‘βαφτίζονται’’ ελληνικά».
Πηγή: ypaithros.gr (Γ. Ρούστας, Γ. Αργυρίου)