Ελασσόνα

Ελασσόνα: Ο καταστροφικός σεισμός της 3ης Μαρτίου «στο μικροσκόπιο» των επιστημόνων

Ο σεισμός στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου ταλαιπώρησε την περιοχή, κατάστρεψε τα σπίτια πολλών συνανθρώπων μας, ενώ ακόμη μετράμε τις «ανοιχτές πληγές» που άφησε σχεδόν τρεις μήνες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση. Προφανώς όπως είπαν τότε οι επιστήμονες επρόκειτο για ένα άγνωστο- «κρυφό» ρήγμα που δεν είχε μελετηθεί. Ο σεισμός της 3ης Μαρτίου προκάλεσε το ενδιαφέρον των γεωλόγων οι οποίοι συνέλεξαν σημαντικά στοιχεία τα οποία και αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της έρευνας. Η ομάδα του Λαρισαίου καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννη Κουκουβέλα έκανε πολύ σημαντική δουλειά. Ο καθηγητής με την μέθοδο που εφαρμόζει θα μπορέσει να δώσει πολλές απαντήσεις για το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό.

Τον Σεπτέμβριο οι ανακοινώσεις

Η LarissaPress μίλησε με τον Λαρισαίο καθηγητή και τον ρώτησε σε πιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διερεύνηση. «Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε στα χέρια τα αποτελέσματα από ευρήματα που συλλέξαμε. Αυτή την στιγμή βρίσκονται προς διερεύνηση σε εργαστήριο του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας θα μας δείξουν με ακρίβεια κάθε πότε αυτή η περιοχή θα δίνει σεισμό, αλλά και σε τι μέγεθος. Μάλιστα θα μπορέσουμε να δούμε και την ιστορική καταγραφή των δονήσεων του ρήγματος, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε», αναφέρει.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ελασσόνας και του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του οποίου- πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- να έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις που θα είναι σημαντικές καθώς θα απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα.

Τέλος ο καθηγητής Γεωλογίας εκτιμά ότι η σεισμική ακολουθία εκτόνωσε σημαντική ενέργεια αποφορτίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article