Ελασσόνα

Ελασσόνα: Γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση στα 1.820 μέτρα του μυθικού βουνού! (ΦΩΤΟ)

Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τη Δεσποτική εορτή της Ορθοδοξίας, γιόρτασαν και τίμησαν και φέτος, τηρώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις, στρατιωτικοί και πολίτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινών Αγώνων και Χιονοδρομιών, το γνωστό στους περισσότερους Κ.Ε.Ο.Α.Χ., στα 1.820 μέτρα του Ολύμπου, εκεί όπου βρίσκεται το φερώνυμο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσι(μετόχι της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου), μέσα στη στρατιωτική μονάδα.
Ανήμερα της εορτής, το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου.
«Οικοδεσπότες» ο διοικητής της μονάδος αντισυνταγματάρχης Σωτήρης Πλιάτσικας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που φιλοξένησαν τους προσκυνητές που γιόρτασαν την ξεχωριστή μέρα στην ψηλότερη εκκλησία της χώρας σε στρατιωτικό χώρο, με υψόμετρο τα 1.820 μέτρα!
Στο Θείο Κήρυγμα, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ, υπενθύμισε πως «αποτελεί μία καταξιωμένη θρησκευτική πανήγυρη της περιοχής ο εορτασμός στο ΚΕΟΑΧ Ολύμπου και είναι μεγάλη ευλογία που υπάρχει εδώ στην πλαγιά του Ολύμπου και δοξάζεται το όνομα του Θεού». Απευθυνόμενος σε στρατιωτικούς και προσκυνητές, έκανε αναφορά στη μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ευχήθηκε το ανέσπερο φως της Μεταμορφώσεως να φωτίζει τις ψυχές όλων των ανθρώπων και να διαλύει κάθε σκοτάδι της αμαρτίας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτάνευση της Εικόνας της Μεταμορφώσεως και στην «πλατεία» του στρατοπέδου τελέσθηκε η Αρτοκλασία και η καθιερωμένη ευλόγηση των σταφυλιών. Ακολούθησε στους παρισταμένους προσκυνητές και στρατιωτικούς η προσφορά σταφυλιών(…όπως «απαιτεί» η συγκεκριμένη γιορτινή μέρα), φρούτων, εδεσμάτων, γλυκισμάτων και αναψυκτικών.
Το «παρών» στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου έδωσαν: ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, ο διοικητής του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου – αντισυνταγματάρχης Σωτήρης Πλιάτσικας, αξιωματικοί στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, αλλά και δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες όλων των ηλικιών, που γνώρισαν από κοντά το Κ.Ε.Ο.Α.Χ., αφού οι πόρτες του στρατοπέδου στη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας παρέμειναν ανοιχτές.
Δοθείσης αφορμής, να θυμίσουμε ότι το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση «Νίκη», σε υψόμετρο 1.820 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Ο.Α.Χ., συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

εφημερίδα Ελευθερία-Γ. Μουκίδης

Previous ArticleNext Article