Ελασσόνα

Ελασσόνα: Επιστημονική έρευνα για το ρήγμα της Ποταμιάς

Συνάντηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιω. Κουκουβέλα, ο οποίος από την πρώτη ημέραβρίσκεται στην περιοχή με την ομάδα του κάνοντας μετρήσεις, είχε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία και την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης, ώστε να εκτιμηθεί με τον πλέον επιστημονικό τρόπο η επικινδυνότητα του υφιστάμενου σεισμικού ρήγματος στην περιοχή Βλαχογιαννίου-Μεσοχωρίου.
Η προγραμματική σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί έχει τίτλο «Εκτίμηση επικινδυνότητας του σεισμικού ρήγματος Βλαχογιάννι μέσω παλαιοσεισμολογικής έρευνας» και θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση της περιοχής και τη διενέργεια παλαιοσεισμολογικής τομής, την αποτύπωση και τη δειγματοληψία των γεωλογικών στρωμάτων στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Βλαχογιάννι και στο Μεσοχώρι με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, συνδυάζοντας τρισδιάστατα νέφη σημείων από σαρωτές λέιζερ, συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ)/δεκτών GNSS και μετρήσεις των ηλικιών των γεωλογικών δεδομένων.
Παράλληλα θα αποτιμηθεί η συνολική εκτίμηση της ενεργότητας του ρήγματος και θα υπάρξει η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στη διαδικασία τεκμηρίωσης των αναγκαίων ενεργειών σε σχέση με την ύπαρξη ρηγμάτων στην περιοχή και τον έλεγχο αυτών.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γάτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Δήμος Ελασσόνας υποστηρίζει με κάθε μέσο την επιστημονική έρευνα που έχει ξεκινήσει στα χωριά της Ποταμιάς από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει και για το επόμενο διάστημα. Μέσα από την έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, επιδιώκουμε να προταθούν εκείνα τα μέτρα που θα αποσκοπούν στην ασφαλή και ανεμπόδιστη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής έναντι του σεισμικού κινδύνου.
Μέσα από την έρευνα, θα έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία ούτως ώστε οι κάτοικοι να έχουν μια καλύτερη επιστροφή στην καθημερινότητά τους, να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητά τους και να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας για τους ίδιους, τις οικίες τους και τις επιχειρήσεις τους».

eleftheria.gr

 

Previous ArticleNext Article