Λάρισα

Εκπαίδευση μαθητών/τριών Δ. Σ. στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και στην παροχή Πρώτων Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις

Συνάντηση συνεργασίας της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνης Καραγιώργου υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/1/2023, με τονΔιευθυντή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνο Στάμνα, τονΕπιστημονικό Υπεύθυνοτου Τομέα Υγείας του Δήμου Λαρισαίων κ. Θεόδωρο Κυρόπουλοκαιτον Πρόεδρο των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίαςκ. Ιωάννη Γούλα, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την υλοποίηση ενημερωτικών δράσεωνσε μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, πάνω σε ζητήματα Πρώτων Βοηθειών και αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων.

Συγκεκριμένα,αποφασίστηκε να πραγματοποιείταικατ’ έτος σε κάθε σχολική μονάδα δίωροπρόγραμμα Αγωγής Υγείας, το οποίο θα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο για την ηλικία και το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/τριών. Την πρώτη ώρα θα διδάσκεται η «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις», με στόχο  τηνεκπαίδευση των μαθητών/τριών,με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρωτόκολλα εκτίμησης και αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς,ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τραυματισμούς και επείγοντα παθολογικά περιστατικά μέχρι την έλευση εξειδικευμένης βοήθειας, προς μέγιστο όφελος του τραυματία ή ασθενή. Τη δεύτερη ώρα του σεμιναρίου,θα παρουσιάζεται η «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (BLS/AED)», με σκοπό τη παροχή βασικών αλλά σωτήριων γνώσεων, σχετικά με την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τηχρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε ενήλικες και παιδιά, ενώ παράλληλα θα γίνεται πρακτική εξάσκησηστην αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, ενώ της προαιρετικής συμμετοχής των μαθητών/τριών θα προηγείται η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων και η ενυπόγραφη Υπεύθυνη Δήλωσή τους.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου ευχαρίστησεθερμά τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, τον Υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του Δήμου Λαρισαίων και τον Πρόεδρο των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίαςγια τη σημαντική αυτή συνεργασία η οποία, όχι απλά θα κομίσει απαραίτητες γνώσεις εντός της σχολικής κοινότητας, αλλά εν δυνάμει θα σώσει ζωές. Από τη μεριά τους οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ευχαρίστησαν την κ. Καραγιώργου για υποστήριξη και συνδιοργάνωσητου προγράμματος αυτού στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και στις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες, πέραν των ορίων του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία τηςΔιεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με το ΕΚΑΒ και τοπικούς φορείς.

Previous ArticleNext Article