Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Μαζική η συμμετοχή τις πρώτες ώρες – Σεισμόπληκτοι ψηφίζουν ανάμεσα στα ερείπια – Στις κάλπες Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Ουρές έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά εκλογικά κέντρα στην Τουρκία μετά που άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατομμυρίων κατοίκων). Από αυτούς 3,4 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, όμως, κινδυνεύει να ηττηθεί από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα 50.000 εκλογικά κέντρα που άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 17:00 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας], συμπεριλαμβανομένων περιοχών της νότιας Τουρκίας, που υπέστησαν τρομακτική καταστροφή όταν σημειώθηκαν οι δολοφονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

      

 

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Ψηφίζουν ανάμεσα στα συντρίμμια

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, σεισμόπληκτοι επιστρέφουν στις περιοχές τους για να ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία στις σεισμόπληκτες περιοχές διεξάγεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε ο Ομάρ Χαλαμπί του Al Jazeera από την Καχραμανμαράς, περιοχή η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τους σεισμούς.

Οι άνθρωποι ψηφίζουν σε άθικτα σχολεία, σε κατεστραμμένα σχολεία, όπου έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένα καταλύματα και μέσα σε καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους, όπου κάλπες έχουν επίσης τοποθετηθεί μέσα σε σκηνές.

 

 

Ο Χαλαμπί σημειώνει ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό κανονικά ψηφίζουν τουλάχιστον εννιά εκατομμύρια άνθρωποι.

Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ιμάμογλου και Ακσενέρ

Πριν από το μεσημέρι ψήφισαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι δύο βασικοί αντίπαλοι για την τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε, ενώ στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Εμινέ. 

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για την νίκη του.

 

 

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ο Κιλιτσντάρογλου ψήφισε υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ενώ μαζί του βρισκόταν και η σύζυγός του, Σέλβι.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος. 

 

Την ψήφο του έριξε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

 

Στις κάλπες ήδη πήγε και η Μεράλ Ακσενέρ από το ακροδεξιό «Καλό Κόμμα».

 

in.gr

Previous ArticleNext Article