Ελλάδα

Εκλογές 2023: Νέες εκλογές 25 Ιουνίου – Τυπική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού απέβη άκαρπη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Χωροταξικά δεξιά της Προέδρου της Δημοκρατίας κάθονται Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος ενώ στα αριστερά της οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες τόσο μεταξύ τους όσο και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν μπήκε τελευταία στην αίθουσα συσκέψεων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος κάθονται γύρω από το τραπέζι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να καταλήξουν στη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα θα έχει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί η παραλαβή και παράδοση της διερευνητικής εντολής αρχικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα, και στη συνέχεια από τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, την Τρίτη, με διαφορά λίγων ωρών.

Στην θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, με την ορκωμοσία του να προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη.

Οι αφίξεις

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξήγησε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι άργησε γιατί τον καθυστέρησε ένα τουριστικό λεωφορείο.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Μετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Οι βουλευτές που «κέρδισαν» τον σταυρό των πολιτών ορκίζονται είτε με θρησκευτικό όρκο είτε με πολιτικό, για ένα 24ώρο. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, στις 10:30 οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εφόσον πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές, όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής.

Αυτή την φορά πάντως, δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλει «σταυρό» ο ψηφοφόρος, για αυτό άλλωστε και δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στα παραβάν. Σημαντικό είναι πως οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον, πλέον, σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία

protothema.gr

Previous ArticleNext Article