Ελασσόνα

Εκδικάζεται η Αγωγή των 135 οικογενειών και απογόνων των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου (φωτό – βίντεο)

Εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας η Αγωγή των 135 οικογενειών και απογόνων των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου κατά του Ιταλικού Δημοσίου.

 

 

Για τις εξελίξεις της υπόθεσης ενημέρωσαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δομένικου κ. Ευστάθιος Ψωμιάδης, η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και νομική σύμβουλος κ. Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας.

Η ιστορία αυτή συμπληρώνει 23 χρόνια από το 2000. Τότε ήταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαρίσης που έγινε η πρώτη μήνυση των οικογενειών. Πρώτα έγινε αυτή η μήνυση και έπειτα ο εκπρόσωπος των οικογενειών πήγε στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμων στη Ρώμη και κατέθεσε μήνυση εκεί, ενώ πριν από αυτό έγινε ένα ντοκιμαντέρ και προβλήθηκε στην Ιταλία, όπου όλος ιταλικός Τύπος έγραψε γι’ αυτό και ένας εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έρευνα. Είχε μπει η υπόθεση στο αρχείο, όμως έγινε νέα κατάθεση μήνυσης.

Οι οικογένειες με την κα Λιακούλη νομικό εκπρόσωπο στράφηκαν στα ελληνικά αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις, βρίσκοντας όμως πολλά εμπόδια, όπως είναι το δικαστικό ένσημο που περιμένουν να καταργηθεί.

 

 

Ο κ. Ευστάθιος Ψωμιάδης σε δηλώσεις του τονίσει τα εξής: «Καταθέσαμε σήμερα εδώ έφεση ενάντια στην απόφαση του Πρωτοδικείου, που μας λέει ότι υπάρχει ετεροδικία. Θέλω να ρωτήσω αν σκοτώνει κάποιος τον πατέρα, τη μάνα, τον αδερφό, που θα ζητήσουμε δικαιοσύνη σε ποιο μέρος, δεν θα ζητήσει στον τόπο που έγιναν τα εγκλήματα; Δηλαδή υπάρχει ασυλία ανάμεσα στα κράτη, δεν θα δικαστούν ποτέ. Πήγαμε στην Ιταλία στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, μας είπαν γυρίστε στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να τους δικάσουμε, ερχόμαστε εδώ δεν μπορούμε να δικάσουμε το ιταλικό δημόσιο, μας λένε πηγαίνετε στην Ιταλία. Είναι αυτό δικαιοσύνη; Εμείς δίνουμε αγώνα γιατί υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».

Η κ. Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε: «Δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από τις λέξεις οι κυβερνήσεις. Δεν αρκεί η πολιτεία να καταθέτει μόνο ένα στεφάνι, πρέπει με πράξεις να δείξει ότι τιμά τους προγόνους, οφείλει η πολιτεία να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στο Ολοκαύτωμα του Δομένικου, σε δύο επίπεδα. Πρώτον σε επίπεδο δικαστικού ενσήμου, και δεύτερον την ετεροδικία».

Ο κ. Νίκος Γάτσας υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις οικογένειες αυτές η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Εφετείο θα εξετάσει με ευαισθησία την υπόθεση όπως πρέπει και θα αναγνωρίσουν το δικαίωμα των οικογενειών των θυμάτων για να αποκαταστήσουν το όνομα και την ιστορία των ανθρώπων αυτών που θυσιάστηκαν για την περιοχή».

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες:

     

 

 

 

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article