Ελασσόνα

Εγκρίθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον Ελασσονίτη ποταμό από το Πράσινο Ταμείο

Το «πράσινο» φως στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάπλαση της κοίτης του Ελασσονίτη ποταμού έδωσε το Πράσινο Ταμείο στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2020, μετά από αίτημα του Δήμου Ελασσόνας για τη χρηματοδότηση των προκηρυσσόμενων βραβείων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστ. Σταθόπουλο, με τον οποίο συναντηθήκαμε τον Ιούλιο στην Αθήνα και συζητήσαμε για τις προοπτικές του Δήμου Ελασσόνας. Του μετέφερα τη σκέψη μας για τον ανάπλαση της κοίτης του Ελασσονίτη ποταμού και μου πρότεινε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Χαίρομαι που το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ο Δήμος θα έχει σύντομα στα χέρια του τα προσχέδια του μεγάλου αυτού έργου. Τα ποτάμια που περνούν μέσα από τις πόλεις αποτελούν σημαντικό πυρήνα αναψυχής και τουριστικής ανάπτυξης. Θέλουμε την Ελασσόνα ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο του δήμου, μοχλό ανάπτυξης και των υπολοίπων κοινοτήτων του δήμου μας».

Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 21.695,00€ και οι αρχιτεκτονικές προτάσεις θα αξιολογηθούν, ώστε η επιλογή της πληρέστερης να γίνει µε βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υψηλής ποιότητας συνολικό αποτέλεσμα.

Η κατανομή των βραβείων στους βραβευθέντες θα γίνει ως εξής: Α’ βραβείο 6.675,00€ – Β’ βραβείο 4.895,00€ – Γ’ βραβείο 3.265,00€.

Η περιοχή μελέτης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διακρίνεται στις ακόλουθες επί μέρους ενότητες:

  • Βορειοδυτική ζώνη που περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή που συνδέει το παλιό πέτρινο γεφύρι στη βόρεια πλευρά της και στη συνέχεια με το Μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας.
  • Ζώνη αρχαιολογικού μουσείου και εισόδου στο Βαρόσι,  που περιλαμβάνει τα τμήματα που περιβάλλουν τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ιστορικού Τζαμιού της Ελασσόνας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ασφαλτοστρωμένων όσο και των πλακοστρωμένων επιφανειών τους.
  • Δυτική ζώνη έναντι δικαστηρίων, που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς.
  • Νοτιοδυτική ζώνη, από το βόρειο άκρο της επιφανείας που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς μέχρι το νότιο άκρο του σχεδίου πόλεως της Ελασσόνας.
  • Ζώνη αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου περιλαμβάνει την ήδη διαμορφωμένη έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νοτιοανατολικό άκρο, συμπεριλαμβανομένων και τόσο των επιφανειών πρασίνου όσο και των πλακοστρωμένων ζωνών που τις συνοδεύουν.
  • Ανατολική παρόχθια ζώνη, που περιλαμβάνει την σχετικά ευρεία παρόχθια έκταση που αναπτύσσεται μεταξύ του βόρειου άκρου της ζώνης αθλητικών εγκαταστάσεων και της πεζογέφυρας που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού.
  • Ζώνη Δικαστηρίων και Πνευματικού Κέντρου, που περιλαμβάνει την πεζοδρομημένη έκταση που αναπτύσσεται στα ανατολικά του ποταμού στο ύψος των Δικαστηρίων και του Πνευματικού Κέντρου

 

 

Previous ArticleNext Article