Λάρισα

Εγκαθιστά πλέγμα σεισμογράφων στον Τύρναβο ο Παπαζάχος από αύριο σε συνεργασία με το δήμο

Δίκτυο (πλέγμα) φορητών σεισμογράφων προτίθεται να εγκαταστήσει από αύριο το εργαστήριο σεισμολογίας του ΑΠΘ στην περιοχή του Τυρνάβου για να παρακολουθήσει τη μετασεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα και ξεκινά από αύριο το στήσιμο του πλέγματος που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη σεισμική συμπεριφορά του ρήγματος.

Θυμίζουμε πως ο κ. Παπαζάχος δήλωσε χθες ότι η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πάνω από μήνα, ίσως και μήνες εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κύριος χθεσινός σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 7,8 χιλιόμετρα.

Παπαζάχος: Tελικά ο σεισμός ήταν 6,3 ρίχτερ

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «με τα τελικά μεγέθη είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Ο σεισμός ήταν ισχυρότερος από ό, τι νομίζαμε αρχικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα ρήγμα, που είναι πολύ καλά μελετημένο από παλιά».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι «έχει πρακτικά εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος και μας δημιουργεί σχεδόν τη βεβαιότητα ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει ισχυρός σεισμός».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται τους επόμενους τρεις μήνες.

Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article