Ελασσόνα

Εφτιαξαν βοτανικό κήπο στην Ελασσόνα (ΦΩΤΟ)

Γέμισε από παιδικά χαμόγελα ο χώρος του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας στην Ελασσόνα, όταν στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού έργου Olympus+, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με δικαιούχο και συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου δημιούργησε έναν μικρό Βοτανικό Κήπο, με τα πλέον αντιπροσωπευτικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που φύονται στον Όλυμπο, στη δημιουργία του οποίου και στη φύτευσης συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, μαζί με τους δασκάλους τους.

Ο βοτανικός κήπος και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν σκοπό να ενημερώσουν τον επισκέπτη της περιοχής και κυρίως τους μαθητές για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου. Ο κήπος αυτός, που θα είναι επισκέψιμος, όχι μόνο από τους χιλιάδες μαθητές που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και από όλους τους πολίτες, θα συντηρείται με μέριμνα της

Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ελασσόνας, που υποστηρίζει συνολικά το Έργο Olympus+ και αφορά την προστασία της Βιοποικιλότητας του Ολύμπου και την προστασία του από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Μαθητές της Β ́ τάξης Δημοτικού, μαζί με τον δήμαρχο Ελασσόνας και τους αντιδημάρχους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρ. Λύκα, ξεκίνησαν να φυτεύουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στα παρτέρια του Βοτανικού Κήπου όπου ο κάθε μαθητής, όχι μόνο είχε τη χαρά της φύτευσης ενός μοναδικού, σε είδος, φυτού, αλλά το υιοθέτησε κιόλας. Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκ. Γάτσας αφού συνεχάρη τους διοργανωτές δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ποικιλία και ο μεγάλος αριθμός των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στον Όλυμπο, πρέπει να γίνουν κτήμα των παιδιών, να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή και να γνωρίζουν ότι το περιβάλλον πρέπει να προστατεύεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις”. Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι, Γ. Κατσιούρας και Κ.

Πασχόπουλος, τα στελέχη του Δήμου, Ειρήνη Παράσχη και Στέλλα Κουλουκτσή, εκπρόσωποι από τους Ελασσονίτες Εθελοντές (Γεωργία Παπακωνσταντίνου και Βάσω Γαλογαύρου), η πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού, Βίκυ Νίκου, από το Δίκτυο «Περραιβία» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, Κ. Σκριάπας και Κ. Φουρκιώτης, το μέλος Δ.Σ., Σπ. Αναγνωστάκης, από πλευράς ΚΠΕ ο Ανδ. Γκανάτσιος,

Το Δίκτυο «Περραιβία» και ΧΟΠΣ Σπαρμού ευχαριστούν ιδιαίτερα τον Δήμο Ελασσόνας, που στηρίζει, από την πρώτη στιγμή, συνολικά το έργο Olympus+, και τέλος τα «Θερμοκήπια Σπορόφυτων-Απόστολος Μπίλλης» στο Ν. Περιβόλι Λάρισας. Το έργο Olympus+ αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου με επίκεντρο την προστασία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού, ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής.

εφημερίδα Ελευθερία

Previous ArticleNext Article