Λάρισα

Ε. Λιακούλη: « Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα και αξίωσε τον Άνθρωπο»

«Πέρασαν 46 χρόνια από τότε που ένας εμπνευσμένος ηγέτης, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, σαν σήμερα, ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, του δημοκρατικού, σοσιαλιστικού Κινήματος, που έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής της περιόδου της μεταπολίτευσης, ταυτίζοντας και συμβολίζοντας την ημέρα εκείνη, με την 3η Σεπτέμβρη 1843, που οδήγησε τη χώρα στο πρώτο Σύνταγμά της.

Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, αποτέλεσε το οραματικό, διαχρονικό Κοινωνικό Συμβόλαιο του Προοδευτικού Κράτους με το λαό του.

Ήταν η αρχή μιας πρωτοφανούς ιστορικής μετάβασης, που δεν σηματοδότησε μόνο την επιστροφή στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στην αποχουντοποίηση και τον εκδημοκρατισμό.

Άλλαξε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αξιώνοντας τις Ανθρώπινες ζωές μέσα από τις Ανθρώπινες αξίες και δημιούργησε μια νέα εθνική και συλλογική αυτοπεποίθηση.

Σηματοδότησε την ριζική αλλαγή της Ελλάδας, τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μέχρι τότε, η   χώρα διαχώριζε τους πολίτες της σε « Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας»…

Στην «κατηγορία Α’» οι «καλοί»- συντηρητικοί πολίτες, στην «κατηγορία Β’» -οι «επίφοβοι» κεντρώοι και κεντροαριστεροί και στην «κατηγορία Γ’» -οι «κακοί» -ακραιφνώς αριστεροί· μια καχεκτική, μια κουτσουρεμένη, μια άκρως διαιρετική Πολιτεία, σε κάθε περίπτωση.

Ο ελληνικός εξαιρετισμός σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες , έβαινε πλέον προς το  τέλος του.

Σε αυτό βοήθησαν μεγάλα έργα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές τομές, όπως η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η αλλαγή του οικογενειακού δικαίου σε προοδευτικές κατευθύνσεις, η άνοδος των μισθών και συνεπακόλουθα του βιοτικού επιπέδου, το ΕΣΥ, τα ΚΑΠΗ, ο ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η είσοδος στο ευρώ, η αναδιάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Σχέδια Καποδίστριας και Σχέδιο Καλλικράτης, τα ΚΕΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι, η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, το Μετρό της Αθήνας, το διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η γέφυρα του Ρίου, η Εγνατία Οδός, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τόσα άλλα, που ήρθαν για να μείνουν και δικαίως πλέον,  να θεωρούνται αυτονόητα.

Σήμερα, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αποδεικνύει το διαχρονικό χαρακτήρα της, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. 

Με πρωταγωνιστή το ΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, που λοιδορήθηκε όσο τίποτε άλλο.

Αυτό ακριβώς το ΕΣΥ, που μπήκε πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, της ίδιας της ζωής.

Αυτό το ΕΣΥ, που λίγο πριν την πανδημία του κορωνοϊού έριζαν πολλοί – ακόμη και «σύντροφοί» μας – ότι ήταν δήθεν «παλιά νέα» ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα υγείας και ότι η ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας, ήταν μονόδρομος.

Η Ιστορία απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι «παλιά νέα» ήταν τα νεοφιλελεύθερα φληναφήματά τους · ειρωνικά συνέβη το αντίθετο!

Ακόμη και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που δραματικά ακολουθεί την πανδημία,  δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με δημόσιες πολιτικές, κάτι που πλέον έχει κάνει «σημαία» ακόμη κι η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη, είναι αφιερωμένος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει σήμερα δημόσια την προγραμματική του πρόταση για το νέο ΕΣΥ .

Ο εκσυγχρονισμός του και το νέο λειτουργικό του πλαίσιο, η καταγραφή των πραγματικών αναγκών, το νέο μοντέλο λειτουργίας του, η  νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων, οι νέοι απαιτούμενοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, η δημιουργία ενός ενιαίου –εθνικού δικτύου λειτουργίας των δομών υγείας, η αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης και αξιοποίησης των  στελεχών υγείας, είναι αδήριτη ανάγκη, αλλά μόνο μέσα από δημόσιες πολιτικές.

Οι τόσο λοιδορημένες από πολλούς, σοσιαλιστικές ιδέες μας,  φαίνεται ότι επιστρέφουν και πρωταγωνιστούν πάλι.

Οι παλιοί μας σύντροφοι, βρίσκονται πολλές φορές σε αμηχανία, επαναλαμβάνοντας την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και ψάχνοντας παράλληλα «συμμαχίες- ισορροπίες τρόμου», για να μην παραδεχθούν, ότι λένε ακριβώς αυτά που εμείς λέμε, εδώ και 46 χρόνια.

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας και βρίσκουμε ξανά την ουσία μας, με σύγχρονο πρόσημο και με καθαρή ματιά στο παρόν και το μέλλον.

Ποτέ δεν είναι αργά για την πολιτική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ , ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο αναφοράς του καθένα, είναι πάντα «πάνω στις στέγες, μέσα στις καρδιές», γιατί δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τη χώρα και ανήκει σε ΟΛΕΣ τις Ελληνίδες και ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες»

Previous ArticleNext Article