Λάρισα

Ε. Λιακούλη: «Οι Τρεις Ιεράρχες, διαχρονικός «φάρος» ανώτερου πνεύματος»

«Σήμερα, τιμάμε τους Τρεις Επιφανείς Αγίους και Θεολόγους της Εκκλησίας μας, τους τρεις Ιεράρχες, που μας δίδαξαν το Φως και την Αγάπη και παράλληλα καθιερώθηκαν ως προστάτες των Γραμμάτων.

Φέτος, τιμάμε τη μνήμη τους, μέσα στην καραντίνα, μέσα στην αγωνία της ανησυχητικής διάστασης της παγκόσμιας πανδημίας του covid-19 που πλήττει τον πλανήτη μας  εδώ και έναν χρόνο, όμως είμαστε παρόντες για να θυμηθούμε, να μοιραστούμε και να διδαχθούμε με το παράδειγμα και τη στάση ζωής τους.

Άνθρωποι με ευρυμάθεια πνεύματος, σοφοί δάσκαλοι, ρήτορες και συγγραφείς, μα πάνω από όλα αλτρουιστές κι ανθρωπιστές, κατόρθωσαν στα δύσκολα που έζησαν, να συμφιλιώσουν  το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, με την Χριστιανική πίστη.

Έστησαν ¨γέφυρες¨ ανάμεσα στο κλασσικό και το σύγχρονο, την γνώση και την αρετή. Δικαίως η εποχή τους ονομάστηκε ¨Χρυσός αιώνας της Εκκλησίας¨.

Παράλληλα, με πυξίδα την υψηλή ιδέα της πίστης του Χριστού, διατράνωσαν με κάθε τρόπο ότι μόνο η Παιδεία μπορεί να οδηγήσει  στο δρόμο της ουσιαστικής γνώσης και αντίληψης του κόσμου και να καταργήσει κάθε μορφή εξαναγκασμού και δουλείας. Σημαντικές υπήρξαν και οι θέσεις τους για την έννοια του Παιδαγωγού και του Καλού Δασκάλου που οφείλει να διέπεται πρωτίστως από στοργή, ελευθερία, πολυμάθεια, σεβασμό και δημοκρατικό πνεύμα.

Αιώνια συμβολίζουν την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του ελληνικού στοχασμού.

Διαχρονικά αποτελούν θεματοφύλακες της Πίστης, αλλά και φωτεινό Φάρο της γνώσης και της καλλιέργειας του πνεύματος.

Τώρα, στην εποχή της αμφισβήτησης, των δραματικών αλλαγών, της κατάρρευσης του αξιακού μας συστήματος, τώρα,  όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο,  να βρίσκονται ανάμεσά μας οι  Αιώνιοι Δάσκαλοι, ενός  ανώτερου πνεύματος. »

 

Previous ArticleNext Article