Λάρισα

Ε.Λιακούλη: «Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: ανοίγουν κερκόπορτα στο ρουσφέτι»

«Κύριε Υπουργέ, κ. Βορίδη σας καλωσορίζουμε, παρότι απ’ ό,τι μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφήσατε πολύ συγκινημένος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να έρθετε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και παρά το γεγονός πως η χώρα μας αποκαλείται από πολλούς και ως ‘’περιβόλι της Μεσογείου’’, την πρόνοια του οποίου ως τώρα είχατε με τα προηγούμενα υπουργικά σας καθήκοντα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση – μια κατά τ’ άλλα ‘’ολιγομελής’’ Κυβέρνηση των 59 μελών – έναν από τη Λάρισα, που είμαστε και στην καρδιά του ‘’περιβολιού’’, δεν βρήκε να τοποθετήσει. Μας ξεχάσατε τελείως, στη γωνία μας αφήσατε, παρότι εμείς, μεγάλο ‘’περιβόλι έχουμε’’…», τόνισε με νόημα  στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου για το ΑΣΕΠ, η Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αλλαγή του επισπεύδοντα Υπουργού, καταμεσής του νομοσχεδίου, εξαιτίας του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

 

Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής , επεσήμανε πως ο εμβληματικός «νόμος Πεπονή»,  παρότι υπέστη τις τελευταίες δεκαετίες 140 τροποποιήσεις, ωστόσο εξαρχής προέβλεπε δύο τρόπους πρόσληψης στο Δημόσιο, τον έναν με αντικειμενική μοριοδότηση και τον άλλον με γραπτό διαγωνισμό: «Συνεπώς, η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ακόμη τροποποίηση του αρχικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με μια απλή υπουργική εγκύκλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν βλέπουμε καμία τομή και καμία μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, πήρατε τον αρχικό νόμο – τομή, τον ‘’λουστράρατε’’ και τον ‘’ξαναπουλάτε’’ στην κοινωνία ως μια μεγάλη δική σας μεταρρύθμιση, στήνοντας μάλιστα ένα ολόκληρο δημοσιογραφικό show, για τις επικοινωνιακές σας ανάγκες! Τι έκανε λοιπόν στην πραγματικότητα η Κυβέρνησή σας; ‘’Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν’’».

 

Όπως όμως υπενθύμισε η Ευαγγελία Λιακούλη, διαχρονικά για το ΠΑΣΟΚ «ο χώρος της Δημόσιας Διοίκησης, δεν είχε να κάνει μόνο με το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο προφανώς ήταν και είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αλλά αποτελούσε κι ένα εθνικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει με μεγάλη σπουδή να φροντίσουμε, να περιφρουρήσουμε, να αναδείξουμε και να το βελτιώσουμε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής», για να συμπληρώσει: «φοβόμαστε να μη γίνει με το ΑΣΕΠ, ό,τι έγινε με το επίσης δικό μας Ε.Σ.Υ., το οποίο τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσαν, και μάλιστα η τελευταία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού…”.

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε σχέση με πολύ συγκεκριμένα ζητήματα του νομοσχεδίου, που έχουν να κάνουν με προβληματικές διατάξεις οι οποίες αφορούν την προσμέτρηση της συνέντευξης που ανοίγει «κερκόπορτα» σε μεροληψία και ρουσφέτια, καθώς και  τον υποβιβασμό των τυπικών προσόντων, όπως τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά και τις ξένες γλώσσες, μετά την «πίεση» της Τομεάρχη του Κινήματος, ο κ. Βορίδης υποσχέθηκε πως με νομοτεχνικές βελτιώσεις θα προσπαθήσει να βρει μια μέση οδό, μέχρι την Ολομέλεια.

Αύριο Τετάρτη , ώρα 10 το πρωί , ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις αλλαγές στο «νόμο Πεπονή», με την εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Ε. Λιακούλη, να έχει ετοιμάσει μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων- προτάσεων, στις οποίες θα κληθεί   να απαντήσει η Κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης .

 

Ακολουθούν τα video της τοποθέτησης της βουλευτή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής:

 

https://www.youtube.com/watch?v=wBgKxUjmZCQ&ab_channel=%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CE%9B%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7

Δευτερολογία:

https://youtu.be/_jrtrBYnzQk

Previous ArticleNext Article