Λάρισα

Ε. Λιακούλη: «Ενωμένες οι Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, γκρεμίζουμε τις ανισότητες»

Συνάντηση με το Δίκτυο Γυναικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας, πραγματοποίησε την Παρασκευή η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με γυναίκες της Κ.Ο. και του κόμματος.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, η Λαρισαία Βουλευτής επεσήμανε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ στη Χαριλάου Τρικούπη, στην καρδιά της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα να συμμετέχω και εγώ σε μια συνάντηση με γυναίκες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Πριν λίγες ημέρες, τιμήσαμε την επέτειο της συμπλήρωσης 41 ετών από την 18η Οκτωβρίου 1981, από τον ιστορικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε τομή για τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Το κόμμα μας έκανε πράξη τις πιο γενναίες, τις πιο καινοτόμες για την εποχή τους μεταρρυθμίσεις, αναβαθμίζοντας τη θέση της Ελληνίδας σε ένα πρωτόγνωρο μέχρι τότε επίπεδο ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά, αξίζει σήμερα να θυμηθούμε την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, την καθιέρωση της ισότητας των φύλων, τον εκσυγχρονισμό -με ανατρεπτικές προοδευτικές αλλαγές- του οικογενειακού και εργατικού δικαίου, την κατάργηση επαγγελματικών διακρίσεων, τη θέσπιση της σύνταξης της Αγρότισσας, την κατάργηση της προίκας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη δημιουργία ευκαιριών ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προστασία της γυναίκας εργαζόμενης, τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, και τόσα άλλα στη μακρά λίστα πεπραγμένων μας υπέρ των γυναικών. Η συμμετοχή των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τη δεκαετία του 1970 ήταν 30%, το 1986 άγγιξε σχεδόν το 50%. Ενώ το 1977, η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή ήταν 3,7%, το Νοέμβριο του 1989 εξελέγησαν 20 γυναίκες στη Βουλή.  Μένουν πολλά σημαντικά άλματα να κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η Ελλάδα έχει κολλήσει στην τελευταία θέση των Χωρών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του Δείκτη Ισότητας των Φύλων.

Εμείς οι Γυναίκες της Σοσιαλδημοκρατίας ενωμένες συνεχίζουμε τον αγώνα για τα αυτονόητα. Μέχρι να γίνει πράξη η ισότητα των φύλων, να μπει επιτέλους φρένο στις γυναικοκτονίες και στην έμφυλη βία, που βρίσκονται σε σοκαριστική έξαρση.

Αναλογιζόμενες σήμερα τις σκέψεις της Σιμόν ντε Μποβουάρ “της κόβονται τα φτερά και μετά κατηγορείται που δεν ξέρει να πετάει”, “άλλαξε τη ζωή σου σήμερα, μην στοιχηματίζετε στο μέλλον, δράστε τώρα, χωρίς καθυστέρηση”, ενώνουμε τις δυνάμεις μας πάνω στις διαχρονικές αρχές και αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμες να κατακτήσουμε όλες μαζί νέες κορυφές, να σπάσουμε όλες τις “γυάλινες οροφές” που μας στερούν όσα αξίζουμε».

 

Previous ArticleNext Article