Λάρισα

Ε. Λιακούλη: «Αλαλούμ με τις πληρωμές της ενίσχυσης για ζωοτροφές, σε χιλιάδες κτηνοτρόφους!»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την απόγνωση πολλών κτηνοτρόφων της χώρας, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, από κοινού με βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης  επισημαίνονται τα εξής:

«Το απόλυτο χάος βίωσαν για άλλη μία φορά οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους Έλληνες κτηνοτρόφους και έχει επιτείνει ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία τους για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μη πληρωμή πολλών κτηνοτρόφων οφείλεται σε τεχνικό λάθος και στο γεγονός ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ δεν συμπεριελήφθησαν όσοι αφορούν σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν και ζωοτροφές. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έλαβαν πολύ λίγα χρήματα, σε σχέση με αυτά που υπολόγιζαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα 50 εκατ. Ευρώ που είχαν εξαγγελθεί πιστώθηκαν περίπου 12 εκατ. λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και η Κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να σταματήσει να τους εμπαίζει και να λαμβάνει πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα, που το μόνο που προκαλούν είναι εκνευρισμό, σύγχυση και απογοήτευση στους Έλληνες παραγωγούς.

Μάλιστα, ο ΣΕΚ, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, επανέφερε το αίτημά του για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα με 20 ευρώ ανά πρόβατο, 200 ευρώ ανά αγελάδα, 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα και παράλληλα ζητά επιπλέον 5 εκατ. ευρώ, σε όσους κτηνοτρόφους έμειναν χωρίς κορωνοενίσχυση, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι αυτά που ζητούν, τα έχει ήδη δώσει η Ισπανία στους κτηνοτρόφους της.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κτηνοτροφία οδεύει στο χείλος της καταστροφής και οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε δεινή οικονομική.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στην πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης με το 2% του τζίρου σε όσους κτηνοτρόφους δεν την έλαβαν, να εφαρμόσει τις προτάσεις του ΣΕΚ για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα , καθώς και να λάβει συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων».

Previous ArticleNext Article