Ελασσόνα

«Eφυγε» ο «εραστής – δάσκαλος» της παράδοσης Βασίλης Παπαχρήστου

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο Ελασσονίτης στην καταγωγή «εραστής» – «δάσκαλος» της παράδοσης και των παραδοσιακών χορών – «απόμαχος» πανεπιστημιακός καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Παπαχρήστου.

Αειθαλής έως τα τελευταία του, λάτρης της παράδοσης, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την έρευνα, καταγραφή και διδαχή των παραδοσιακών χορών, ενώ ταξίδεψε σε μακρινές και κοντινές γωνιές του πλανήτη μας, προβάλλοντας την αυθεντική ελληνική παράδοση και τους παραδοσιακούς μας χορούς. Δίδαξε την παράδοση σε χιλιάδες άτομα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και στον απόδημο Ελληνισμό, ενώ μαζί του διδάχτηκαν παραδοσιακούς χορούς γενεές Ελλήνων. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του, δύο γιους, εγγονή, αδέλφια (ανάμεσα και ο Ελασσονίτης συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δημήτρης Παπαχρήστου) και ανίψια.
Ο Βασίλης Παπαχρήστου «κατέθεσε» τη δική του ανεξίτηλη «σφραγίδα» στους ευαίσθητους χώρους του πολιτισμού, της λαογραφίας, της έρευνας, της παράδοσης και των παραδοσιακών χορών, ενώ έχει να επιδείξει πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο για τις επόμενες γενεές.
Ξεχωρίζουν τα συγγραφικά πονήματα του εκλιπόντος:
«Λαογραφία και διδακτική των ελληνικών χορών»(Θεσσαλονίκη 1972) και «Ελληνικοί χοροί» (Αθήνα 1960), που ίσως αποτελούν «Ευαγγέλιο» για ερευνητές της λαογραφίας, της παράδοσης, και βέβαια για χοροδιδασκάλους και μουσικούς.
Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει σήμερα, Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.
”Ε” Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article