Ελασσόνα

Eκατοντάδες πιστοί στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

«Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου τη δόξαν σου, καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τους αμαρτωλοίς το φως σου το αϊδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι».

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών, κυρίως την παραμονή της εορτής, γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μόλις λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη πανήγυρη της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου το ιστορικό μοναστήρι έχει την «τιμητική» του.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, παραμονή της Εορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των ενοριών της πόλης π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, ενώ έψαλλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.

Παρά τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, πολύς κόσμος συμμετείχε στην καθιερωμένη Λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ακολούθησε, με την παρουσία της ηγουμένης της Μονής Ευλογίας και των καλογριών που συνθέτουν την αδελφότητα της Μονής Ολυμπιώτισσας.

Ανήμερα της Εορτής, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο) Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου.

Η συγκεκριμένη εορτή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και για το γνωστό μοναστήρι της Ελασσόνας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στη Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συνέβαινε μέχρι και τον 18ο αι. όπου υπήρχε παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.
Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article