Ελασσόνα

Δράση του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας

Μια ξεχωριστή ημέρα έζησαν την Δευτέρα 23/5/2022 οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας.  Μια μέρα γεμάτη, μιας και η προσκεκλημένη τους φρόντισε με την αύρα και την δυναμική της  να μείνει αξέχαστη αυτή η ημέρα σε όλους.

Η Φανή  επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας μετά από πρόσκληση της Μαντζαφλέρη Ιωάννας καθηγήτριας του τμήματος ένταξης του σχολείου, για να συναντήσει τους μαθητές και μαθήτριες της Β Γυμνασίου στα πλαίσια δράσεων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών  ως προς την τυφλότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την προσκεκλημένη η οποία απάντησε σε ερωτήσεις- απορίες  των μαθητών και όχι μόνο πάνω στην τυφλότητα. Τους έδειξε πως μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν – καθοδηγήσουν ένα τυφλό άτομο, καθώς και την χρήση του τυφλού μπαστουνιού. Παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν και εξασκήθηκαν στην γραφή Braille που χρησιμοποιούν τα άτομα με τυφλότητα καθώς η Φανή έκανε δώρο στους μαθητές το όνομα τους σε γραφή Braille.

Η Φανή με καταγωγή από το Δομένικο Ελασσόνας, είναι δασκάλα με οπτική αναπηρία που βίωσε από τις πρώτες στιγμές της ζωής της λόγω ιατρικού λάθους από την θερμοκοιτίδα που νοσηλεύτηκε ως νεογνό.

Δυστυχώς, έζησε τα πρώτα  χρόνια της ζωής της χωρίς εκπαίδευση καθώςήρθε αντιμέτωπη με τον ρατσισμό και τη σκληρή πλευρά της ζωής, στην προσπάθειά της να πάει λίγες ημέρες σε κανονικό σχολείο. Ωστόσο όταν έφτασε στην εφηβεία πήρε την ζωή της στα χέρια της οπότε και πήρε την απόφαση να πάει στην Θεσσαλονίκη στην σχολή τυφλών. Έτσι κατάφερε όχι μόνο να καλύψει το κενό στην μόρφωση της αλλά και να σπουδάσει στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης και να γίνει δασκάλα.

Η Φανή παραδίδει μαθήματα ζωής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς έδειξε στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου ότι τίποτα δε χάνεται αν σου λείπει μία αίσθηση .

Previous ArticleNext Article