Ελασσόνα

Δράση Προγράμματος 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας

Στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας στην προσπάθεια να προωθηθεί η κουλτούρα κατανόησης, σεβασμού, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας πραγματοποιεί μία σειρά δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος “ Στάση Ζωής- Αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρίες” που πραγματοποιείται με τους μαθητές του τμήματος Β1 υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Μαντζαφλέρη Ιωάννας, Ζαρκαδή Ελένης και Σερετίδου Νόπης.
Οι μαθητές μέσω βιωματικών εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα κατάφεραν να μπουν στη θέση των ανθρώπων με αναπηρία και να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Ήρθαν σε επαφή με την νοηματική γλώσσα για τα άτομα με προβλήματα ακοής, με την γραφή Braille για τα άτομα με τυφλότητα, παρακολούθησαν συνεντεύξεις από άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και βίωσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα με τυφλότητα βλέποντας πόσο δύσκολο είναι να κινηθείς στον χώρο αλλά και το να γεμίσεις ένα ποτήρι νερό.

Χτες είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας μέσω τηλεδιάσκεψης την Ζωγράφο- Art therapist Χριστίνα Φυτιλή η οποία μας μίλησε για τις δυσκολίες που βίωσε ως μαθήτρια αντιμετωπίζοντας την λευχαιμία.

‘Όπως η ίδια ανέφερε: “το 1995 με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο ήρθα στην Αθήνα για να κάνω χημειοθεραπείες για την λευχαιμία. Βρήκα την δεύτερη οικογένεια μου, την “Ελπίδα” και το σκοπό να βοηθάω παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.”

Η κυρία Φυτιλή μας εξήγησε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ξενώνας “Ελπίδα” του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο για τις οικογένειες αυτές . Ο χώρος όπου παίρνουν δύναμη μπροστά στο άγχος και την ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού, που συνοδεύεται συνήθως με μακρόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο, πολύμηνη εξωνοσοκομειακή θεραπεία και τεράστια έξοδα. Η θεραπεία των παιδιών διαρκεί από ένα μήνα έως ένα χρόνο με αποτέλεσμα τα παιδιά να απομακρύνονται από το οικείο τους περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική στήριξη κάτι που βρίσκουν στην αγκαλιά του ξενώνα.

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν από την κα Φυτιλή συζήτησαν μαζί της τις απορίες τους.
Οι δράσεις συνεχίζονται …

Previous ArticleNext Article