Ελλάδα

Δωρεάν self tests και εμβόλια ενόψει Χριστουγέννων -Μεγάλη ζήτηση στα ραντεβού για την τρίτη δόση, πόσο προστατεύει

Σπεύδουν να εμβολιαστούν ενόψει των Χριστουγέννων οι πολίτες με τη ζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου να είναι αυξημένη.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως και τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την πίεση στα νοσοκομεία να επιμένει, την Παρασκευή ανακοινώθηκε η μείωση του διαστήματος της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους 6 μήνες στους 3. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ημερησίως, ο χειμώνας που συνεπάγεται συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, η μετάλλαξη Όμικρον που έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας με ένα κρούσματα στα Χανιά και δύο ύποπτα στην Αθήνα. Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος της πλατφόρμας για ραντεβού με την τρίτη δόση του εμβολίου η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες, μέσα σε λίγες ώρες, από το άνοιγμα της πλατφόρμας το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν κλειστεί 193.000 ραντεβού τρίτης δόσης και 8.300 ραντεβού πρώτης δόσης. Δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού.

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση μίλησε χθες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και εξήγησε τι ισχύει με τα ραντεβού για εμβολιασμό. Ο κ.Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη είπε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες προσέλκυσε πολύ κόσμο. Ενδεικτικά ανέφερε πως σημειώθηκε ρεκόρ με 2,2 εκατομμύρια νέους χρήστες, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Παράλληλα ο κ.Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι υπάρχει προτεραιότητα στα εμβόλια για όσους κλείνουν για την πρώτη δόση και στη συνέχεια ανοίγουν ραντεβού για όσους θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση.
Πόσο οχυρωμένοι θα είναι μετά από 6 μήνες όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση -Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα

Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, μίλησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει εύκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα», δήλωσε η κ. Γκάγκα.
Χριστούγεννα με προσοχή και self-test

Σημειώνεται ότι ενόψει των εορτών ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν για την τήρηση των μέτρων προστασίας, και εκτός από τη σημασία του εμβολίου τονίζουν παράλληλα πόσο σημαντικό είναι το testing. «Είναι σημαντικό να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε το δωρεάν self-test πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να κάνουμε ασφαλείς γιορτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και όταν τελειώσουν οι γιορτές, είναι εξίσου σημαντικό για την ανάσχεση της πανδημίας, να επαναλάβουμε τον έλεγχο και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις δραστηριότητές μας», δήλωσε σχετικά χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση των δωρεάν self tests -Ποιοι τα δικαιούνται, πώς θα δίνονται

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα δωρεάν self tests.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δύο δωρεάν self test, ένα πριν τις γιορτές και ένα αμέσως μετά. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση αλλά και να πάμε στις γιορτές με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια. Και με το δεύτερο τεστ, που θα δοθεί μετά τις γιορτές θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που προέκυψαν από τις συνάξεις που λογικά θα υπάρξουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: iefierida.gr

 

 

 

Previous ArticleNext Article