Ελασσόνα

Δήμος Ελασσόνας: Εγκρίθηκε η μελέτη για 2 κυκλικούς κόμβους στην Ελασσόνα

Τη μελέτη για τη διαμόρφωση δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων εντός σχεδίου πόλεως Ελασσόνας ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ελασσόνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία χρηματοδοτεί και υλοποιεί τη διαμόρφωση των κόμβων.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής – Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας σχολιάζοντας την έγκριση της μελέτης δήλωσε: «Οι δύο κυκλικοί κόμβοι αποτελούν εμβληματικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης στο ύψος της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως και στην νότια είσοδο της πόλης στο ύψος του δημόσιου κτηνιατρείου. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό για την απόφαση να συμπεριλάβει τους δύο αυτούς κόμβους στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της παρέμβασης για λόγους ασφαλείας πεζών και οδηγών, προσφέροντας παράλληλα στην ανάπλαση των δύο χώρων και στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Η μελέτη που ετοίμασε η υπηρεσία μας με τη συνδρομή της εξωτερικής συνεργάτιδας τοπογράφου μηχανικού κ. Μ. Καφφέ αποτελεί τη βάση ενός μεγάλου έργου από την Περιφέρεια για το Δήμο. Εκτός απροόπτου, μέσα στο 2022 οι δύο κυκλικοί κόμβοι της Ελασσόνας θα δοθούν σε πλήρη κυκλοφορία, επιλύοντας χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα στον ιστό της πόλης».

Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή κυκλικών κόμβων, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, πεζοδρόμια περιμετρικά του κόμβου, δημιουργία παράδρομου, διαβάσεις πεζών, κεντρικές πλακοστρωμένες νησίδες, μονοδρομήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 2,5 τόνων σε ορισμένες εξόδους, επίστρωση της οδού με κυβόλιθους, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θέσεις φορτοεκφόρτωσης, χώρους στάθμευσης, διαβάσεις ΑμεΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες, διαμόρφωση παρτεριών, φρεάτια απορροής ομβρίων, φωτισμό με λαμπτήρες LED, αυτόματη άρδευση πρασίνου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ

 

Ο πρώτος κόμβος K1 βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μητροπολίτη Ιακώβου. Πρόκειται για τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης και είναι ένας από τους πιο κεντρικούς κόμβους της πόλης της Ελασσόνας (πλησίον Δημαρχείου Ελασσόνας και κεντρικής πλατείας). Στον κόμβο αυτό συμβάλλει η Ε.Ο. Ελασσόνας –Δεσκάτης μέσω της γέφυρας του Ελασσονίτη ποταμού. Ο φόρτος του κόμβου αυτού είναι ιδιαίτερα αυξημένος και επιβαρύνεται με οχήματα μεγάλου όγκου επειδή είναι η μοναδική διέξοδος για την κυκλοφορία των οχημάτων Λάρισας-Κοζάνης. Η οδός Μητροπολίτου Ιακώβου είναι μεγάλου πλάτους και χρησιμοποιείται για στάση και στάθμευση παντός είδους οχημάτων (λεωφορεία, φορτηγά, ταξί, επιβατηγά ΙΧ κλπ). Επίσης στο χώρο λειτουργεί πλατεία με χώρο στάθμευσης ΤΑΞΙ, μεγάλο πολυκατάστημα (σουπερ μάρκετ) και Δημοτικός χώρος στάθμευσης. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι εμπλοκές στις κινήσεις είναι πολύ μικρές στις κυκλοφοριακές αιχμές εξαλείφεται η παράνομη και άναρχη στάθμευση, αναβαθμίζεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και η αισθητική της περιοχής του κόμβου.

Ο δεύτερος κόμβος Κ2 βρίσκεται στην συμβολή των οδών 6ης Οκτωβρίου, Δημητρίου (σύνδεση με Ν.Ε.Ο. Λάρισας) και της Π.Ε.Ο. Λάρισας στα όρια της πόλης. Στον κόμβο αυτό συμβάλει η οδός Δημητρίου που μέσω των οδών Ανατολικής παράκαμψης και 25ης Μαρτίου παραλαμβάνει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων της Ν.Ε.Ο. Λάρισας προς Κοζάνη και Δεσκάτη και η Π.Ε.Ο. Ελασσονας -Λάρισας που επικοινωνεί με πολλούς οικισμούς του Δήμου. Παράλληλα εκατέρωθεν του κόμβου αναπτύσσονται καταστήματα και υφίσταται parking μεγάλου πολυκαταστήματος. Στον κόμβο συμβάλλει επιπλέον μια οδός που συνδέει την Ελασσόνα με την περιοχή «Βοδιανά» και εξυπηρετεί επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ο φόρτος του κόμβου είναι αυξημένος λόγω της σύνδεσης με Ν.Ε.Ο. Λάρισας, και αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες εφόσον πρόκειται για μία από τις εξόδους την πόλης. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι εμπλοκές στις κινήσεις είναι πολύ μικρές στις κυκλοφοριακές αιχμές εξαλείφεται η παράνομη και άναρχη στάθμευση, αναβαθμίζεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και η αισθητική της περιοχής του κόμβου.

Previous ArticleNext Article