Λάρισα

Δημήτρης Σοφολόγης: Πως θα επουλωθούν οι πληγές της Θεσσαλίας

Προτάσεις μέτρων από τον πρόεδρο των γεωπόνων

για την επανεκκίνηση της παραγωγής

και τη στήριξη των πλημμυροπαθών

Η Θεσσαλία δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέ­πειες πρωτόγνωρων και καταστροφικών πλημμυρών, που βύθισαν τη γη της, την παραγωγή και πολλούς οικισμούς της σε τόνους νερού, λάσπης και φερτών υλικών.

«Είναι αναμφίβολα η αρχή μιας σειράς δυσμενών βραχυχρόνιων εξε­λίξεων για την περιοχή μας, για τον αγροτοκτηνοτροφικό και επιχειρη­ματικό κόσμο της, για όλη την τοπική, αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία. Στο χέρι μας είναι αυτές οι δυσμενείς βραχυχρόνιες εξελίξεις να μην γίνουν μακροχρόνιες» τονίζει ο Δημήτρης Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, επί χρό­νια στο παρελθόν πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, και υπο­ψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές περιφερειακός σύμβου­λος της Π.Ε. Λάρισας με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Κώ­στα Αγοραστού.

«Μιλάμε για δίχως προηγούμενο μαζική καταστροφή της παραγω­γής, υποδομών, εξοπλισμού, γεωργικών κατασκευών, μιλάμε για μια κατά­σταση που δύναται να προκαλέσει διατροφική, οικονομική και κοινω­νική κρίση, αν ο κρατικός μηχανισμός, η Πολιτεία, η κυβέρνηση, δεν κινηθούν άμεσα και στοχευμένα προκειμένου να μετριαστούν οι συνέ­πειες και να επουλωθούν το συντομότερο οι πληγές» υπογραμμίζει ο κ. Σο­φολόγης και προτείνει τι πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Άμεση εξεύρεση τρόπου αποστράγγισης των υδάτων στις περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες. Η κατάρτιση ενός τέτοιου σχε­δίου θα μπορούσε να γίνει από ειδικούς επιστήμονες και να εστιά­ζει οπωσδήποτε στην παρακάρλια ζώνη.
  • Άμεση σημαντική προκαταβολή, τουλάχιστον ίση με το κόστος πα­ραγωγής κάθε καλλιέργειας, σε αγρότες φυτικής παραγωγής μέσω ΕΛΓΑ , με τη χρήση δορυφορικής εικόνας χάρτη, όπως έγινε  άλλωστε και στο παρελθόν.
  • Άμεση καταβολή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης την επό­μενη του κλεισίματος του ΟΣΔΕ, δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου.
  • Να τεθεί θέμα πληρωμής του προηγούμενου πρασινίσματος μέσω των νέων οικολογικών σχημάτων, είτε ως ανωτέρα βία στους ολο­σχερώς κατεστραμμένους αγρότες, είτε με διασταλτική ερμηνεία συ­γκεκριμένων οικολογικών σχημάτων.
  • Για τους πολύπαθους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενίσχυση στο δηλωθέν ζώο/κυψέλη
  • Άμεση προκαταβολή μέσω κρατικής αρωγής για όλον τον εξοπλι­σμό και τα αποθηκευμένα προϊόντα, γεωργικούς ελκυστήρες, κτηνο­τροφικές μονάδες, αλλά και για οτιδήποτε μέσο παραγωγής έχει  καταστραφεί και διαθέτει η αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό εί­ναι και το σημαντικότερο δεδομένου πως κάποιοι αγρότες θα αλλά­ξουν επάγγελμα αν δεν αποζημιωθούν ισότιμα με την ζημιω­θείσα αξία. Επίσης θα υπερχρεωσουν και τους διαδόχους κληρονό­μους. Απαιτείται γρήγορη και μεγάλη αποζημίωση. Ο εξοπλισμός για τον Έλληνα αγρότη είναι μεγαλύτερης σημασίας ακόμη και από το  έδαφος και τα φυτά. Ο  μηχανολογικός εξοπλισμός τον καθι­στά βιώσιμο και παραγωγικό.
  • Ανωτέρα βία σε όλα τα επίπεδα των ενισχύσεων των αγροτών, δη­λαδή σε συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα και προγράμματα, κα­θώς και πλήρης εφαρμογή του άρθρου που «απαλάσσει» από δε­σμεύσεις τους Έλληνες αγρότες. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και άμεση πληρωμή για τον εξοπλισμό, που είναι ακόμη στα πλημμυρι­σμένα ή παρασύρθηκε από τα νερά.
  • Διακριτό, ξεχωριστό σημαντικό ποσό προς τους αγρότες για την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών για όσο χρονικό διά­στημα απαιτηθεί, συνυπολογίζοντας τις καλλιεργητικές εργασίες που θα απαιτηθούν και τα έτη που θα απωλέσουν από την αδυνα­μία καλλιέργειας των εδαφών.
  • Οι πλημμύρες επέφεραν ολοκληρωτική καταστροφή πολλών γεωπο­νικών καταστημάτων. Επιβάλλεται άμεσα να υπάρξει μέρι­μνα και για τους ίδιους. Είναι βέβαιο πως οι συνάδελφοι γεωπόνοι θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευ­στότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρό­φων της περιοχής θα αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να καλύψει οικο­νομικές υποχρεώσεις και οφειλές.
  • Ειδική μέριμνα – σχέδιο για τους αγρότες, αλλά και για τις συνεργα­ζόμενες με αυτούς μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες κα­ταστράφηκαν και κόπηκε το κανάλι διάθεσης των προϊόντων.
  • Σε ότι αφορά τη νέα ΚΑΠ και το Στρατηγικό Σχέδιο, πρέπει να δη­μιουργηθεί οικολογικό σχήμα που να αφορά παθογενή – πλημμυ­ρισμένα εδάφη. Στο προταθέν οικολογικό αυτό σχήμα να δοθεί οποιαδήποτε μέγιστο ποσό ενίσχυσης επιτρέπει ο καν. 2115/2021  για όλη την περίοδο της ΚΑΠ μέχρι το 2026.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα μέτρο-πρόγραμμα με υψηλό ποσό επιδότη­σης άνω του 80% για επενδύσεις πέραν του ποσού που καλύ­πτουν οι αποζημιώσεις των αγροτών, δεδομένου πως, ακόμη και να ενισχυθούν τη φετινή χρονιά οι συγκεκριμένες αγροτικές εκ­μεταλλεύσεις, θα απαιτηθεί αναπόφευκτα χρηματοδοτικό εργα­λείο για την ανασυγκρότησή τους. Στον ΙΑΝΟ, σύμφωνα με αγρό­τες, αποζημιωθήκαν περίπου με το 55% της εκτιμωμένης αξίας. Αν δεν ληφθούν μέτρα, κάποιες επενδύσεις δεν θα επανακαλυφθούν ποτέ.
  • Οποιοδήποτε ποσό οικολογικών σχημάτων, φέτος στο ΟΣΔΕ του 2023, δεν απορροφηθεί, να δοθεί στους πλημμυροπαθείς.
  • Παρακολούθηση και δήλωση ζημιάς για όποιο ζημιογόνο αίτιο δεν είναι ασφαλίσιμο από τον ΕΛΓΑ. Στην επικείμενη αναθεώρηση  κα­νονισμού ΕΛΓΑ να δοθεί ειδική έμφαση σε κίνδυνους, ζημιο­γόνα αίτια στις συγκεκριμένες περιοχές που θα επανακαλλιεργη­θούν μετά από καιρό ή έχουν υποστεί κλιματική αλλαγή, όπως η πε­ρίσσεια νερού λόγω των λιμναζόντων υδάτων.
  • Σε ότι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, σύστημα συστηματικής παρακολούθησης ασθενειών σηψιρριζίας και δημιουργία οδηγού -πρωτοκόλλου οδηγιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εί­ναι δεδομένο πως πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες θα αντιμετωπί­σουν προβλήματα ασθενειών και θα υπάρξει πιθανότητα εκρίζω­σης αυτών.
  • Διάκριση κατηγοριών πληττόμενων αγροτών, δεδομένου πως υπάρ­χουν παραγωγοί που δεν συγκόμισαν καμία καλλιέργεια φέ­τος, παραγωγοί που συγκόμισαν ένα ποσοστό καλλιεργειών, αλλά και παραγωγοί που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, είτε λόγω παύ­σης καλλιέργειας των εδαφών, είτε λόγω κατεστραμμένου δαπανη­ρού εξοπλισμού. Ο δαπανηρός εξοπλισμός πρέπει να αποζημιωθεί τάχιστα.

«Είναι αδήριτη η ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ελληνι­κής αγροτικής παραγωγής, να διατεθεί ένα σημαντικό ποσό για την εκπόνηση ενός Masterplan για την Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Σοφολόγης. «Άπειρες φορές στο παρελθόν, η ειδική επιτροπή της Ε.Δ.Υ.Θ.Ε επισή­μανε,  με ουσιαστικές παρεμβάσεις, το ζήτημα του κινδύνου των πλημμυ­ρών και γενικότερα του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Ήταν δε, η μοναδική επιτροπή που έθετε το θέμα ασφάλειας των πολιτών, είτε από παρατεταμένη ξηρασία, είτε από πλημμύρα. Το σίγουρο είναι πως ως Θεσ­σαλοί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η συνεργασία ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕ­ΚΕΠΕ και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα συμβάλλει στο βέλτι­στο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι συγκροτήθηκε   επι­τροπή με συντονιστή το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κ. Ελλάδας, η οποία θα απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων   και τους Γεωπονικούς Συλλόγους Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδί­τσας και Φθιώτιδας- Ευρυτανίας. Αποφασίστηκε άμεσα να δημιουργη­θούν τέσσερις εξειδικευμένες επιτροπές επιστημόνων που θα έχουν στόχο την οργάνωση διαδικασιών για την αποτίμηση της ζημιάς».

«Πρέπει να ανασυνταχτούμε και να παράξουμε» υπογραμμίζει ο κ. Σοφολόγης. «Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είναι μονόδρομος. Τα τελευταία χρόνια γίναμε θιασώτες επιδημιών γρίπης, προέκυψαν θέματα επισιτιστικής κρίσης λόγω των πολέμων και αντιμετωπίσαμε ζητήματα ύπαρξης πρώτων υλών. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο Θεσ­σαλικός κάμπος θα ανακάμψει. Θα γίνει ξανά ένας πραγματικός μο­χλός της Εθνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας. Η Ε.Ε. και η κυ­βέρνηση πρέπει να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με μια γενναία χρηματοδότηση και με στρατηγικό σχέδιο επανεκκίνησης της παραγωγής. Η ελληνική παραγωγή ήταν, είναι και θα είναι στη Θεσσα­λία!».

Previous ArticleNext Article