Την ενοχή των 12 κατηγορουμένων και την απαλλαγή άλλων 9 πρότεινε η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, Αναστασία Περιμένη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μεταξύ αυτών, που ζήτησε ενοχή, είναι 8 στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης Αττικής, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι:
- Ο Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της πυροσβεστικής γιατί από τις παραλείψεις του επήλθε το αποτέλεσμα και όφειλε λόγω της θέσης και της εμπειρίας του να προβλέψει το καταστροφικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
- Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, καθώς ως υπαρχηγός επιχειρήσεων έπρεπε να φροντίσει, μεταξύ άλλων, να μην απογυμνώσει την ανατολική Αττική σε μια τέτοια ημέρα.
- Ο Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, καθώς ήταν ο πρώτος που αποφάσιζε πού θα πάνε τα εναέρια μέσα, είχε τη διοίκηση του 199, έπρεπε να δώσει κατευθύνσεις και εντολές.
- Ο Χρήστος Γλοφίνος, επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, καθώς έχοντας την ευθύνη συντονισμού της υπηρεσίας του και γνωρίζοντας ότι κατηύθυναν τον κόσμο προς την ακτή, δεν φρόντισε να ενημερώσει το λιμενικό ότι πάει κόσμος στη θάλασσα.
- Ο Φίλιππος Παντελεάκος, καθώς δεν είχε ενημερώσει την τοπική αρχή και δεν συντόνισε τις υπηρεσίες.
- Ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Νέα Μάκρη, καθώς παρέλειψε να ενημερώσει άμεσα τον τότε διοικητή ΠΥ Αθηνών Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για την κατάσταση. Ενώ προέβλεψε την καταστροφή, ενήργησε μόνος του και αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη διαδικασία.
- Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, έφτασε σε ώρα που ήταν πλέον κρίσιμη. Είναι το οριακό σημείο που πρέπει να γίνει εισήγηση για την απομάκρυνση του κόσμου. Και το παραλείπει. Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.
- Ο Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, γιατί δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς.
- Ο Ιωάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, καθώς υποτίμησε την επικινδυνότητα της φωτιάς και άφησε τους χειρισμούς σε κατώτερους.
- Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν είχε μεταβιβάσει στην αντιπεριφερειάρχη κ. Τσούπρα την αρμοδιότητα. Την είχε η ίδια όπως είχε και την αρμοδιότητα σύγκλησης του ΣΟΠΠ Ανατολικής Αττικής. Ως εκ τούτου παρέλειψε να κινητοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και συγκάλεσε το ΣΟΠΠ στις 8 το βράδυ.
- Ο Δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, καθώς ενημέρωσε τον κόσμο ότι φωτιά πήγαινε σε άλλη την περιοχή από αυτή που κατευθύνονταν.
- Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από το οικόπεδο του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Απαλλαγές
- Απαλλαγή για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς οικοπέδων.
- Με ίδιο σκεπτικό απαλλαγή για τους Βάιο Θανάσια, τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο Στεργίου – Καψάλη.
- Ο Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης. Εξετέλεσε τις εντολές της υπηρεσίας του, πήγε εκεί που του υπέδειξαν, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.
- Αντίστοιχα απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσοπούλο. Πέταξε υπό αντίξοες συνθήκες, έκανε αυτό για το οποίο διετάχθη, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.
- Ο Γεώργιος Πορτοζούδης, διοικητής της ΥΕΜΣ, δεν αποδείχθηκε ότι του ζητήθηκε κάτι και δεν το έκανε.
- Ο Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ, πήρε εντολή τελικά στις 7 το απόγευμα. Νωρίτερα ο αρχηγός του είχε ζητήσει να είναι έτοιμος. Επέστρεψε εκούσια από την άδεια του για να βοηθήσει την κατάσταση στην Κινέτα. Γιατί να μη βοηθήσει και σε επόμενο περιστατικό; ανέφερε η εισαγγελέας.
- Ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ, είχε υποχρέωση να φροντίζει τα εναέρια της αστυνομίας. Ουδέποτε έλαβε εντολή να επιχειρήσει στην πυρκαγιά.
enikos.gr