Ελασσόνα

Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω παγετου απαιτούν οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας

Η  πρώιμη «άνοιξη» του Ιανουαρίου και ο όψιμος χειμώνας του Φεβρουαρίου-Μαρτίου προξένησαν ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες που ξεκινούν από 60% και αγγίζουν σε περιπτώσεις, ανάλογα με το στάδιο και το μικρόκλιμα της περιοχής που βρίσκεται η καλλιέργεια, το 100%.               Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες αμυγδαλιάς και στις πρώιμες- μεσοπρώιμες ποικιλίες ροδακινιάς,  στα άνθη που βρισκόταν στο στάδιο της πτώσης πετάλων, το σχηματιζόμενο καρπίδιο καταστράφηκε σχεδόν στο 100%  των περιπτώσεων μετά τον παγετό της 25/03/2021.

Αυτές οι ζημιές ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενες που είχαν προκύψει από προηγούμενα συμβάντα παγετού, με  μια εξαιρετικά παρατεταμένη ανθοφορία λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που εμπόδισαν την πτήση των μελισσών, υποβάθμισαν την ποιότητα και την ποσότητα της γύρης και συνεπώς μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Όποια άνθη άνοιξαν  έχουν  πολύ μικρές πιθανότητες  να δέσουν και η παραγωγή που θα προκύψει σίγουρα δεν θα ξεπερνάει το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η φετινή ζημιά ακολουθεί μια χρονιά στην οποία οι τιμές έκαναν βουτιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και  βρίσκει μεγάλο αριθμό νεοεισερχόμενων στην δενδροκομία παραγωγών να περιμένουν τα πρώτα εισοδήματα, μετά από μακροχρόνια περίοδο επένδυσης και δουλειάς, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για να  ζήσουν και να συνεχίσουν την παραγωγή.

Η περίφημη « Κοινή Αγροτική Πολιτική» και οι τοπικοί παράγοντες και πολιτικοί που την υπηρετούν, μια χαρά έχουν βρει τους τρόπους να λειτουργούν ως μεσίτες πανάκριβων αγροτικών μηχανημάτων μέσω των προγραμμάτων και των σχεδίων βελτίωσης που επιβάλλουν την αγορά τους . Όμως, ούτε κουβέντα για κάποιον σχεδιασμό στην παραγωγή ή για την δημιουργία κάποιου κρατικού φορέα που θα καθοδηγεί τους δενδροκαλλιεργητές  στις τεχνικές καλλιέργειας και στην εμπορία των προϊόντων, παρότι στο υπουργείο βλέπουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ «να γεμίζουν με δένδρα».

Εντέχνως και σκοπίμως, άνθρωποι με όρεξη και θέληση να κερδίσουν τη ζωή τους δουλεύοντας, αφήνονται στις ορέξεις εμπόρων-βιομηχάνων να αγοράζουν τον κόπο τους και να τους πουλούν ελπίδα.       Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να αποζημιωθούν και να στηριχθούν, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν αγαθά και πλούτο με την ελπίδα ένα κομμάτι του να επιστραφεί σε αυτούς και στο λαό που τα έχει ανάγκη…

Στη βάση των προηγούμενων οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας απαιτούν άμεσα:

–  Γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις της ζημιάς που στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι στο 100%.

–  Να δοθεί προκαταβολή στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειες τους και παράλληλα, να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο χωράφι.

–  Με το πέρας των εκτιμήσεων, να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.

Επίσης τονίζουμε ότι :

Πάγια θέση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι η άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παλεύουμε και διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση πέρα από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Καλούμε τους αγρότες των χωριών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας τις δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι μας ανήκει.

Previous ArticleNext Article