Λάρισα

Διαμαρτυρήθηκαν στον ΕΛΓΑ αγρότες και παραγωγοί της Θεσσαλίας – Τα αιτήματά τους (φωτό)

Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών έλαβε χώρα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας σήμερα το πρωί της Τρίτης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που αφορούν τις καλλιέργειες, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, που συνεχώς ανεβαίνει σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή καστάνου του Δήμου μας, από τη φαιά σήψη και τη σφήκα της καστανιάς, αλλά και από τις βροχοπτώσεις, που η παραγωγή είχε επηρεάσει με σκισμένους καρπούς. Αναδεικνύουμε περισσότερο τη μείωση της παραγωγής στο κάστανο από τις βροχές της άνοιξης, που φτάνει μέχρι και το 60-70%», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.

«Πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Το ίδιο ομολογούν και οι υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα είναι μειωμένη η παραγωγή και το εισόδημα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένεις. Στη συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ αναδείξαμε και μερικά επιπλέον ζητήματα, όπως ο παγετός στα αμύγδαλα και το φαινόμενο του Daniel. Αυτό που εκτιμά ο ΕΛΓΑ σχετίζεται με τον παγετό και όχι με τον Daniel κι αυτό έχει σημασία, γιατί για τον παγετό δίνονται λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον Daniel. Η αποζημίωση θα δοθεί με ζώνες, όχι εξατομικευμένη στα αμύγδαλα. Στα δε κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα πορίσματα, ούτε και για το ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Έχουν περάσει ήδη 7 μήνες κι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να απαντήσει. Μόνο τα κόκκινα μήλα Ζαγοράς πήραν προκαταβολή για τις ζημιές από τον Daniel, αλλά όχι τα υπόλοιπα μήλα της Ζαγοράς και της Αγιάς. Και εκεί δεν υπάρχει απάντηση και ακούγεται από τον ΕΛΓΑ ότι κάποια στιγμή θα δοθούν προκαταβολές. Και το ζήτημα των καστάνων δεν καλύπτεται», τόνισε ο Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κ. Ρίζος Μαρούδας.

Βασικό αίτημα των αγροτών η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όχι προς την αναθεώρηση με επιπλέον ασφάλιστρα, αλλά προς αποζημίωση 100% για την κατεστραμμένη παραγωγή από το κράτος. Συμπερασματικά, όλες οι εκτιμήσεις αναμένονται με το νέο έτος, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους αγρότες, οι οποίοι δεν διαθέτουν άλλη πηγή εισοδήματος και καλούν την Κυβέρνηση να δώσει γρήγορα μία απάντηση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

         

    

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article