Ελασσόνα

«Δεξαμενή» ιστορικής γνώσης η Ελασσόνα – Γάτσας: Το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας θα γίνει θεσμός

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Με την πίστη και τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής πως το Συνέδριο θα γίνει θεσμός για την περιοχή ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Ελασσόνας σε συνδιοργάνωση με την Ι.

Μητρόπολη Ελασσώνος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μέσα από μεστές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις επιστημόνων και ερευνητών αναδείχθηκαν πτυχές και πολύτιμα στοιχεία της τοπικής ιστορίας, κάτι που δείχνει πως η επαρχία Ελασσόνας είναι μια ανεξάντλητη «δεξαμενή» ιστορικής γνώσης, που περιμένει την περαιτέρω ανάδειξή της κυρίως από νέους ερευνητές.


Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, αφού συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική και πολύ σημαντική πνευματική δουλειά της στην προετοιμασία του Συνεδρίου, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία και τη συμμετοχή του. Ανάμεσα στα άλλα, έκανε λόγο για έναυσμα για μεγαλύτερη έρευνα στο κομμάτι της τοπικής ιστορίας, τονίζοντας και υπενθυμίζοντας με νόημα: «Παλαιότερα, στην Ελασσόνα, έχουν πραγματοποιηθεί σπουδαία συνέδρια για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά για πολλά χρόνια υπήρχε αδράνεια στο θέμα της τοπικής ιστορίας, συγκυριακά. Βούλησή μας είναι να επαναφέρουμε την τοπική ιστορία στο προσκήνιο για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και να εμπνευστούμε από αυτή. Να δεσμευτώ ότι το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας δεν θα παραμείνει εκδήλωση μίας φοράς αλλά η αρχή για να καθιερωθεί ως θεσμός. Το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας θα γίνει θεσμός!».
Αρχικά, διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί – μηνύματα του Σεβασμ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, του βουλευτή Χρήστου Κέλλα και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Χθες, δεύτερη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου, με πρόεδρο τη δρ. Τοπικής Ιστορίας Ιουλία Κανδήλα, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:
Χριστίνα Βαμβούρη: Εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία της Ελασσόνας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου/Βασιλική Αργυροπούλου: Ο ναός της Αγίας Τριάδας στη Γεράνεια της Ελασσόνας/Ευαγγελία Ράπτου: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Επαρχίας Ελασσόνας. Η διερεύνηση της Πολιτιστικής Επικοινωνίας/Ανδρέας Γκανάτσιος: Οι νερόμυλοι της Επαρχίας Ελασσόνας: μια πρώτη συνολική καταγραφή/Θωμαή Μεταξιώτου – Αργυροπούλου: Τα τραγούδια του θέρου στο Μικρό Ελευθεροχώρι της Ελασσόνας/Απόστολος Ποντίκας: Η δράση του Ελασσονίτη Νικοτσάρα, κλεφταρματολού του Ολύμπου στην περιοχή του Παγγαίου όρους, Σέρρες, Καβάλα και η ελευθέρωση του Πράβι (Ελευθερούπολη).

Ακολούθησαν οι ομιλίες για τέσσερις επιφανείς αγωνιστές του 1821 από τους: Γιώργο Συννεφάκη: Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821) – Ένας «ετερόχθων» Ήρωας στη σκιά του Ολύμπου (και της «επίσημης» Ιστορίας)/Νίκο Τάχατο: Ο Νικοτσάρας (1770-1807)/Ευαγγελία Ράπτου: Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων (1780-1857)/Θωμά Λιόλιο: Ο Χριστόφορος Περραιβός (1773-1863).

Προχθές, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας απένειμε τιμητικές πλακέτες στον ιστορικό ερευνητή – εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανό και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια για την υποστήριξη και την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, αλλά και στη συνεχή συνεργασία τους και βοήθεια στον Δήμο Ελασσόνας.

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article