Ελασσόνα

Δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις βοσκότοπων σε Ελασσόνα , Τύρναβο για φωτοβολταϊκά πάρκα-Γκουρομπίνος: 5600 στρέμματα δίπλα στο Βλαχογιάννι, πρέπει να μεταναστεύσουμε!

Έντονη είναι η αντίδραση κτηνοτρόφων αλλά και κατοίκων στο Βλαχογιάννι για τη δέσμευση έκτασης 5.600 στρεμμάτων δίπλα στο χωριό για την κατασκευή μέγα- φωτοβολταϊκού πάρκου. Όπως ανέφερε στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος η εκταση ανήκει στο δημόσιο (κτηματική υπηρσία) αλλά είναι τόσο κοντά στο χωριό και αποτελεί βοσκότοπο εδώ και αιώνε, ώστε να δημιουργηί θέμα επιβίωσης και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για όλους τους κατοίκους του χωριιού που θα πρέπει να μτακομίσουν. Το τοπικό συμβούλιο στο Βλαχογιάννι, πήρε απόφαση με την οποία αντιδρά στην εγκατάσταση φωτοβολτϊκών στην πειοχή, το ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας, αλλά η νομοθεσία μπορεί να παρκάμψει την βούληση των τοπικών κοινοτήτων.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δήμος Τυρνάβου μας ανέφερε ο δήμαρχος Γιαννης Κοόκουρας, ο οποίος είναι και τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας των κτηνοτρόφων, καθώς έχουν δεσμευτεί εκτάσεις 7.500 στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα που αποτελούν όμως εποικιστικά λιβάδια και βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους. Επίσης το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου έχει γνωμοδοτησει αρνητικά για τα επενδυτικά αυτά σχέδια, αλλά συνήθως αυτού του είδους οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτεία.

Οι κτηνορόφοι που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσοτόπων φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην ατασκευή αυτών των πάρκων, που όπβως ανέφερε ο κ. Γκουομπίνος μπορεί να αλλάξουν το μικροκλίμα στις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν και να αναγκάσουν ολόκληρα χωριά να μεταναστεύσουν.

Αξίζει να τονιστεί πως στο Βλαχογιάννι στην έκταση αυτή που προορίζεται για φωτοβολτϊκό πάρκο είχε στηθεί το σκηνικό προ τριετίας με την επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή όταν μίλησε σε κτηνοτρόφους που κάθονταν πάνω σε αχυρόμπαλες!

Γκουρομπίνος: 5600 στρέμματα δίπλα στο Βλαχογιάννι μετρέπεονται σε πάρκο φωτοβολταϊκών- πρέπει να μεταναστεύσουμε!

Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article