Ελασσόνα

Δεκάδες προσκυνητές στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας – Τίμησαν τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος της Διακόνου (φωτο)

«Τον πλούτον σκορπίσασα, τον σόν τελίω νοϊ, Χριστώ ηκολούθησας δι΄ εναρέτου ζωής, Οσία πανεύφημε. Συ γαρ εφεπομένη, τω σοφώ Χρυσοστόμω, χρύσεον ώφθης σκεύος, της Χριστού Εκκλησίας. διό σε Ολυμπιάς, ο Κύριος εδόξασε».
«Ευσεβεία λάμψασα και εγκρατεία, τον Θεόν εδόξασας, έργοις και τρόποις ιεροίς, Ολυμπιάς αεισέβαστε. διό της δόξης της άνω ηξίωσαι».
Τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδας της Διακόνισσας τίμησαν και φέτος η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και η Ολυμπιάδα Ελασσόνας, παρουσία δεκάδων προσκυνητών.
Την παραμονή της εορτής, έγινε η λιτάνευση Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας της Αγίας και ακολούθησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο «οικοδεσπότης» ιερέας της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας π. Αναστάσιος Λίλτσης, ο ιερέας π. Κωνσταντίνος Λαφατζής και ο διάκονος της Ι. Μητρόπολης π. Σπυρίδων Σταμούλης.
Ανήμερα της εορτής της Αγίας Ολυμπιάδος, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου(της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας και οι ιερείς π. Αναστάσιος Λίλτσης, π. Χρήστος Παπαμαργαρίτης, π. Κωνσταντίνος Λαφατζής, π. Βασίλειος, και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης
Έψαλλαν ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας Γιώργος Λεμονόπουλος με τη συνοδεία του και ο Νικόλαος Σταμου.
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης δεκάδες κάτοικοι και προσκυνητές παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και προσκύνησαν την ανθοστόλιστη Εικόνα της Αγίας.
Στο Θείο Κήρυγμα έγινε αναφορά στον βίο και στις αρετές της τιμώμενης Αγίας, που «…την διέκρινε η ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια, η ευγένεια της ψυχής, η σταθερότητα, η απλότητα, το πνεύμα της θυσίας και του ηρωισμού».
«Η Ολυμπιάδα δεν σκόρπιζε τον πλούτο της μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε όσους είχαν ανάγκη. Η ακτινοβολία της αγάπης της έφθανε σε χώρες μακρινές και έρημες, ως τα πέρατα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η απασχόληση της Ολυμπιάδος δεν ήταν μόνο η διατροφή των πεινασμένων, η επίσκεψη των αρρώστων και χιλιάδες αγαθοεργίες, αλλά είχε και άλλα δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα. Ήταν το στήριγμα της βασιλεύουσας. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, φρόντιζε για τον διακανονισμό σοβαρών ζητημάτων της Εκκλησίας».
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού έκανε αναφορά και στη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, ευχαρίστησε θερμά το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Nαού και τους φιλόξενους κατοίκους της Ολυμπιάδας για την τιμή που αποδίδουν κάθε χρόνο στη μνήμη της Αγίας, και υπενθύμισε πως είναι πολύ σπάνιο ενορίες να εορτάζουν τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος.
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας του Δήμου Ελασσόνας Γιώργος Ταμουρίδης, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Μιχάλης Χατζεϊπίδης, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας Μιχάλης Κανωτίδης, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ», καθώς και πολλοί κάτοικοι της Ολυμπιάδας και της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής.

Πηγή: Ελευθερία-Γιάννης Μουκίδης-Φωτο: Μιχ. Κανωτίδης

Previous ArticleNext Article