Λάρισα

Δ.Ευθυμίου: Περί μετεγκατάστασης των προσφύγων στο Κόκκινο Νερό

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την παρέμβαση μου σχετικά με την πρόταση αξιοποίησης του οικισμού Κόκκινου Νερού από τον δήμο Αγιάς και την περιφέρεια, αναμένεται εντός των ημερών αυτό που θεωρούσα φήμη και υπερβολική ανησυχία των κατοίκων, η μεταφορά στο Κόκκινο Νερό ασυνόδευτων μεταναστών σε μονάδα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Παρά το ότι μια τέτοια ενέργεια αγγίζει τα όρια του παραλογισμού (όπως έγραψε και ο δήμαρχος Τεμπών Γ.Μανώλης στην επιστολή του στον υπουργό μετανάστευσης) θέλω να πιστεύω ότι είναι μια κίνηση που παρακάμπτει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και του Δ.Ο.Μ και έγινε για να εξυπηρετήσει μία ομάδα ανθρώπων που βρήκαν την ευκαιρία πλουτισμού από αυτήν την κίνηση.

Χωρίς ίχνος ρατσιστικής διάθεσης προς τους φιλοξενούμενους μετανάστες, θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις:
• Η μεταφορά αυτή προγραμματίζεται να γίνει εντός των ημερών στο Κόκκινο Νερό…ένα μέρος που αποτελεί σημείο αναφοράς, είναι ο πιο ιστορικός οικισμός και έδρα των ιαματικών πηγών με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Είναι πόλος που αντιπροσωπεύει τα μισά παράλια του νομού Λάρισας γιατί γύρω από αυτόν δουλεύουν όλοι οι όμοροι οικισμοί( Παλουριά, Κουτσουπιά, Πλατιά Άμμος, κτλ).Μία ακτογραμμή που όλα τα χρόνια προσπαθεί να αναπτυχθεί μόνο με το φιλότιμο των επαγγελματιών χωρίς βοήθεια από την πολιτεία, αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες ( covid 19,αποκλεισμό από ΠΑΘΕ, γέφυρα Τεμπών, κτλ).Τώρα η παρουσία δομής φιλοξενίας στο χωριό θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα παράλια…Ήδη στο άκουσμα της πληροφορίας , αρχίσαν ακυρώσεις κρατήσεων από Πολωνούς κυρίως τουρίστες.
• Ακολούθως η μετακίνηση αυτή δεν εξυπηρετεί τον σκοπό που θέτει η πολιτεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα…Οι προϋποθέσεις στο ‘διαύγεια’ είναι συγκεκριμένες.
• Μεταφέρονται σε έναν οικισμό που δεν προσφέρει τίποτα στην πνευματική ανάταση και ενσωμάτωση των παιδιών.
• Δεν υπάρχει ούτε μία μπασκέτα, ούτε ένα γήπεδο 5χ5 , ούτε μία κούνια από την δημοτική αρχή, ώστε να μπορέσει να αθληθεί ένας νέος αυτής της ηλικίας.
• Δεν υπάρχει σύνδεση τους χειμερινούς μήνες με αστικά κέντρα
• Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εκπαιδευτική διαδικασία και ένταξη…
• Δεν εξυπηρετείται η πολιτική της ποσόστωσης πληθυσμού.
Ήδη η πολιτική αυτή δοκιμάστηκε με τους ίδιους ανήλικους το προηγούμενο δίαστημα στο όμορφο χωριό της Καρίτσας, που ούτε και εκεί υπήρχαν οι υποδομές και έτσι γυρνούσαν στο χωριό κατά ομάδες , προκαλόντας φόβο στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους .

Δεν ξέρουμε τελικά αν η πολιτική να μεταφέρονται σε ιαματικούς οικισμούς (όπως και στα Καμμένα Βούρλα) , εξυπηρετεί κάτι άλλο ή έχουν ανάγκη από λουτροθεραπεία.

Τέλος τα κατάλυμα που θα τους φιλοξενήσουν στο Κόκκινο Νερό, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις φύλαξης, κλειστής δομής… Θα είναι ‘ξέφραγο αμπέλι’, και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας έλεγχος στη κυκλοφορία των μεταναστών με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων από την διασπορά covid 19 και από προβλήματα που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της απραξίας ..
Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους την ύστατη στιγμή να αποτρέψουν αυτή τη μεταφορά. Φυσικά απευθύνθηκα στο αντιδήμαρχο τουρισμού (δεν γνωρίζει τίποτα)…Όπως ούτε και ο δήμαρχος.

Επειδή ‘οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ’ είμαστε λίγοι και γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, ξέρουμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό για αυτό που έγραψα προχτές περί σκόπιμης υποβάθμισης και μετατροπή σε δομή για να πλουτίσουν μερικοί.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας επειδή γεννηθήκαμε εδώ, επενδύσαμε σε αυτό το μέρος και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να το προβάλουμε πάντα κόντρα σε ένα ‘αόρατο χέρι’ που θέλει να υποβαθμίσει τα παράλια της Λάρισας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε…

Previous ArticleNext Article