Λάρισα

Χρήμα με…ουρά από την αρχαιοκαπηλία στη Θεσσαλία

Έντονη είναι η παράνομη δράση της αρχαιοκαπηλίας στη Θεσσαλία, με τον κ. Γιώργο Τσούκαλη, κορυφαίο ιδιωτικό ερευνητή και οικουμενικό διώκτη της αρχαιοκαπηλίας, όπως έχει χαρακτηριστεί μετά την τριαντακονταετή και πλέον ενασχόλησή του με το θέμα, να δηλώνει ότι στην καριέρα του ασχολήθηκε με επτά διαφορετικές υποθέσεις στην περιοχή μας και οι οποίες ήταν σημαντικές.

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη ενός Βολιώτη που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων, τόνισε ότι δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο φαινόμενο, το οποίο  βρίσκεται σε έξαρση, με τα κέρδη των εμπλεκομένων να είναι τεραστίων διαστάσεων.

Το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας μπορεί να μην είναι καθημερινά το πρώτο θέμα της επικαιρότητας, είναι όμως καθ’ όλα σημαντικό, καθώς αφορά στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την καπήλευσή της κ. Τσούκαλη

Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας είναι χαμηλά στην ατζέντα των συζητήσεων γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, χωρίς να το λέω με έπαρση. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία της UNESCO, έχει ως λογότυπο τον Παρθενώνα. Δεν ακούμε συχνά τέτοιες ειδήσεις, παρ’ όλα αυτά το «σπορ» της αρχαιοκαπηλίας είναι σε έξαρση. Συζητώντας κάποια στιγμή με τον τότε Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, τον κ. Κώστα Χριστόλογλου, τον ρώτησα τι σώζουμε, κάνοντας την συγκεκριμένη δουλειά. Γράφοντας την απάντησή μας, ο καθένας στην δική του χαρτοπετσέτα, εγώ έγραψα το 1/10 και εκείνος έγραψε το 10%.

Εξίσου σημαντική με τα 132 χιλ. τ.χλμ. που είναι ολόκληρη η Ελλάδα, είναι και η πολιτιστική κληρονομιά. Απόδειξη των λεγομένων μου, είναι ότι λαός χωρίς πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να πορευτεί στο μέλλον. Οι βόρειοι γείτονες, που προσωπικά αρνούμαι να τους αποκαλέσω Βόρειους Μακεδόνες, ζητούν ταυτότητα και διαβατήριο από τη Μακεδονία για να πορευτούν με αυτό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η ιστορία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί στο Βρετανικό Μουσείο το έκθεμα που πρώτα απ’ όλα αναδεικνύουν είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα. Εάν απομακρυνθούν τα γλυπτά, το Μουσείο θα παραμείνει ένα απλό κτίριο. Πρέπει να ενημερώσουμε τους νέους για την σημαντικότητα του πολιτισμού μας, καθώς δεν είναι «μαγκιά», ας μου επιτραπεί η έκφραση, να τον ξεπουλάμε.

Στην πραγματικότητα γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην αρχαιοκαπηλία και γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί η «γάγγραινα» αυτή;

Γιατί δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν εθνική συνείδηση ή γιατί τα κέρδη της αρχαιοκαπηλίας συναγωνίζονται τα κέρδη του εμπορίου όπλων και του εμπορίου ναρκωτικών. Ανάλογα με την εποχή, είναι η δεύτερη ή τρίτη παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, όσον αφορά στα κέρδη. Μιλάμε για δισεκατομμύρια κέρδη. Ένα μελανόμορφο εγχάρακτο το οποίο έχει μουσειακή τιμή 100.000 ευρώ, στην ελεύθερη αγορά σε έναν οίκο δημοπρασίας μπορεί να πουληθεί 2 εκ. ευρώ.

Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τόσα χρήματα, απλώς για να υπάρχουν στην προσωπική τους συλλογή;

Όχι μόνο. Υπάρχουν κάποιοι που τα θέλουν στην προσωπική τους συλλογή, με σκοπό να τα επιδεικνύουν, αλλά, ας μην ξεχνάμε, ότι οι οίκοι δημοπρασιών αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Υπάρχουν μουσεία που επίσης κερδίζουν πολλά χρήματα από τα εισιτήρια των επισκεπτών, τα οποία, εάν δεν είχαν ελληνικά στοιχεία, δεν θα είχαν καμία αξία. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και οι αρχαιότητές μας είναι η μονάδα που δίνει αξία σε όλες τις άλλες αρχαιότητες ανά τον κόσμο. Επομένως, το κέρδος από τις δικές μας αρχαιότητες είναι μεγάλο. Κατανοώ ότι στο εξωτερικό δεν τους αφορά. Τους Έλληνες όμως που ασχολούνται με την αρχαιοκαπηλία, προσωπικά τους αποκαλώ «εθνικούς μειοδότες». Τι είναι οι εθνικοί μειοδότες; Εάν ξεπουλήσεις 1 τ. μίλι Ελλάδας είσαι μειοδότης. Το ίδιο ισχύει, εάν προβείς σε αρχαιοκαπηλία.

Είναι δύσκολος ο εντοπισμός και η εξάρθρωση των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, λόγω πολυπλόκαμου χαρακτήρα;

Σίγουρα, καθώς τα κυκλώματα αυτά αποτελούνται από άτομα με οξυδέρκεια. Δυστυχώς, χρησιμοποιούν την εξυπνάδα τους προς τη λάθος κατεύθυνση. Όταν πρέπει να εξαρθρώσουμε τέτοιου είδους κυκλώματα, «παίζουμε» μαζί τους σκάκι για μήνες. Όταν εντοπίσαμε τις αρχαιότητες από το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, υπόθεση για την οποία είχε φυλακιστεί, αδίκως, ο αείμνηστος Υπαρχηγός της Αστυνομίας, η προσπάθεια εξάρθρωσης είχε διαρκέσει 23μήνες. Καταφέραμε να εντοπίσουμε στο Μαϊάμι ολόκληρο μουσείο. Είναι δύσκολα και επικίνδυνα κυκλώματα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχαιότητες, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, στις οποίες στοχεύουν τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας;

Οτιδήποτε είναι αρχαίο, τους ενδιαφέρει. Φυσικά, όταν κάποια αρχαιότητα είναι σπάνια και η πολιτιστική της αξία είναι ιδιαίτερη, ενδιαφέρονται περισσότερο, καθώς η χρηματική της αξία είναι τεράστια.

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την περιοχή της Θεσσαλίας σε σχετικές έρευνες.  Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές αρχαιότητες θαμμένες ή και για άλλους λόγους;

Όλη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μουσείο. Δυστυχώς, είχα το προνόμιο να ασχοληθώ στην καριέρα μου με έξι ή επτά υποθέσεις στη Θεσσαλία και ήταν όλες σημαντικές. Η Θεσσαλία έχει πολλές αρχαιότητες και υπάρχουν ασυνείδητοί άνθρωποι, που δεν σέβονται τον πολιτισμό μας.  Θεωρώ ότι πρέπει αν είμαστε αμείλικτοι και να προσφέρουμε μηδενική ανοχή στα κυκλώματα αρχαιοκαπηλία.

Πηγή: magnesianews.gr, συνέντευξη: Ηλίας Κουτσερής

Previous ArticleNext Article