Λάρισα

Χρ. Σιδηρόπουλος: Τεράστια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο – Χάθηκαν έως 18.000 ζώα

Τεράστιο πλήγμα στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας έχει προκαλέσει το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πρωτοφανές και ασύγκριτα υψηλότερα απ’ ότι έχει βιώσει η περιοχή και οι παραγωγοί της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε πως εκτιμάται ότι έχουν χαθεί από 15.000 έως 18.000 ζώα της κτηνοτροφίας.

«Πρέπει να αρχίσουν άμεσα καταγραφές στο μοντέλο του Ιανού»
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιδηρόπουλος στην κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την χώρα πριν από τρία χρόνια, οι αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους ανήλθαν σε 580 εκατ. ευρώ και τελείωσαν σε 2 μήνες. Τώρα πρόσθεσε, τα ποσά που πρέπει να δοθούν για αποζημιώσεις πρέπει να είναι υπερπολλαπλάσια.

«Τώρα πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα για να κινηθούν οι πληγέντες ως άμεσο βοήθημα και να αρχίσουν άμεσα καταγραφές στο μοντέλο του Ιανού για να πάει γρήγορα η επανεκκίνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή για την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, έχουν καταστραφεί μια σειρά από καλλιέργειες από το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια αλλά και φρούτα όπως τα μήλα αλλά και τα αρωματικά φυτά.

Βυθίστηκε στις λάσπες το 5% του ΑΕΠ
Παράγοντες του πρωτογενούς τομέα χαρακτήρισαν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel ως τη χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία, σε μία περιοχή που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας σε πολλά προϊόντα.

Μπορεί η φετινή παραγωγή να είχε διάφορα προβλήματα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και να ήταν μειωμένη, ωστόσο το «πλήγμα» του Daniel φέρεται να είναι ιδιαίτερο σκληρό. Η Θεσσαλία συνεισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ.

Πηγή: ot.gr

Previous ArticleNext Article