Λάρισα

Χρ. Κέλλας: Στήριξη της καστανοκαλλιέργειας και αξιοποίηση των καστανατεμαχίων

Θέματα που απασχολούν τους καστανοκαλλιεργητές του νομού, συζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ.Κων/νο Αραβώση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, στη συνάντηση με τον κ. Αραβώση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης, κ. Βαγγέλη Μανίκα, με τον οποίο είχε συνεργασία το προηγούμενο διάστημα.

Τα αιτήματα των καστανοπαραγωγών, που τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στον Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος ήταν:

  • Η επιλεξιμότητα των εκτάσεων καστανιάς και η απρόσκοπτη συνέχιση καταβολής των επιδοτήσεων, παρ’ όλο που στους Δασικούς Χάρτες η καστανοκαλλιέργεια απεικονίζεται ως δασική καλλιέργεια.
  • Η αποσαφήνιση ότι οι εκτάσεις των παλαιών παραχωρητηρίων κυριότητας καστανοτεμαχίων δεν θα προσμετρώνται στις νέες παραχωρήσεις, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.125009, ΦΕΚ/Β/2020.
  • Η αναγκαιότητα κατασκευής έργων υποδομής και εγγειοβελτιωτικών έργων, απρόσκοπτα, καθώς η σημερινή γραφειοκρατία εμποδίζει την γρήγορη εκτέλεσή τους.
  • Η δυνατότητα μεταβίβασης των νέων παραχωρητηρίων σε καθολικούς και ειδικούς διαδόχους.
  • Η αποτύπωση των παραχωρητηρίων των καστανοτεμαχίων πάνω στους Δασικούς Χάρτες, ως διοικητικές πράξεις.

Ο κ. Αραβώσης, από την πλευρά του, αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα των καστανοπαραγωγών, αναφέροντας πως το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν ενέργειες προς ικανοποίησή τους.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε με την σειρά του τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων για τη διαχρονικά καλή συνεργασία τους και υπενθύμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την στήριξη της καστανοκαλλιέργειας και των δραστήριων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μελιβοίας, Αμπελακίων, Στομίου – Καρίτσας, Ποταμιάς – Σκήτης, που παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης κ. Βαγγέλης Μανίκας, τέλος, μετέφερε στο κ. Αραβώση τις ευχαριστίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού για την έγκριση του Μέτρου 8.3 που αφορά στην καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς στην ευρύτερη περιοχή, την ικανοποίηση των παραγωγών καστάνου για την επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος 8.1 Δάσωσης Γαιών και την γενικότερη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η σύμβουλος του Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Βάσω Δαλακούρα.

 

Previous ArticleNext Article