Ελασσόνα

Χειμερινή απόδραση με φόντο τον επιβλητικό Όλυμπο – ΦΩΤΟ

Οεπιβλητικός Όλυμπος ασκεί μια ιδιαίτερη μαγεία στους επισκέπτες του, κάνοντάς τους, αδιαμφισβήτητα, να συγκαταλέγουν την περιοχή ανάμεσα στις αγαπημένες τους. Γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις κάθετες πλαγιές του προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους, γεμίζοντας τη φωτογραφική μνήμη των ταξιδιωτών με πανέμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις και φυσικά γραφικές εικόνες.

Ένα από τα χωριά που κερδίζει τις εντυπώσεις τους και το Λιτόχωρο, το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή για μια χειμερινή εξόρμηση στον επιβλητικό Όλυμπο. Με σκηνικό τη συναρπαστική φύση του μυθικού βουνού, το σίγουρο είναι ότι ένα τριήμερο εδώ δεν είναι ποτέ αρκετό.

Ο τόπος που είναι γνωστός και ως η «πύλη του Ολύμπου» και άρρηκτα συνυφασμένος με τις εξερευνήσεις στο βουνό των Θεών -αποτελεί από τις δημοφιλέστερες αφετηρίες για εξορμήσεις στη φύση του Ολύμπου- είναι χτισμένος στις πλαγιές του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα.

Και παρόλο που είναι παραδομένο στην αγκαλιά του Ολύμπου, το Λιτόχωρο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την θάλασσα, κάτι που το καθιστά ιδανικό προορισμό παντός καιρού.

Εκτός από τη φύση που αποτελεί συνώνυμο με το χωριό, αυτό που διακρίνει αμέσως ο επισκέπτης του Λιτόχωρου είναι και το παραδοσιακό στοιχείο που κυριαρχεί παντού. Σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακήμακεδονίτικη αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και νεοκλασικά καπετανόσπιτα συναρπάζουν τον επισκέπτη, σε μια λαβυρινθώδη βόλτα που ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Γνωριμία με τα υπόλοιπα χωριά του Ολύμπου

Εκτός από «πύλη» του Ολύμπου, το Λιτόχωρο αποτελεί και ιδανική επιλογή για την γνωριμία του επισκέπτη και με τα γύρω ενδιαφέροντα χωριά. Στα όσα αξίζει κανείς να ανακαλύψει από το κοντά το χωριό και το κάστρο του Πλαταμώνα, ο οικισμός της Σκοτίνας, η Γρίτσα και η Πλάκα.

Όσοι βρεθείτε στο Λιτόχωρο μην παραλείψετε, επίσης, να πραγματοποιήσετε μια βόλτα στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους, καθώς και να επισκεφτείτε το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο της κωμόπολης, με αντικείμενα που εξηγούν στον επισκέπτη την πλούσια ναυτική παράδοση και ιστορία του τόπου.

newsbeast.gr

Previous ArticleNext Article