Ελασσόνα

Χαρακόπουλος στη Μελούνα για Απελευθέρωση Ελασσόνας: Σύγχρονος πατριωτισμός με προβολή ισχύος και ενεργητική διπλωματία όπως το 1912

«Η Ελλάδα του 1912, που τα σύνορά της την παραμονή των βαλκανικών πολέμων ήταν εδώ στη Μελούνα, διπλασιάσθηκε γιατί διέθετε εθνική ενότητα, υψηλό εθνικό φρόνημα και ηγεσία που είχε προβεί σε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευές σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Και σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές εθνικές προκλήσεις, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας για πολλές δεκαετίες. Καθήκον όλων μας είναι να αρθούμε στο ύψος των ιστορικής μας ευθύνης και σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μελούνας για τους εορτασμούς της 108ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και επαρχίας Ελασσόνας από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επεσήμανε ότι «η ελευθερία της πατρίδας μας επήλθε μέσα από έναν μακρύ και επίπονο αγώνα πολλών γενεών που υπέστησαν άπειρες θυσίες για το κάθε κομμάτι γης. Αυτό μας το υπενθυμίζουν εορτασμοί, όπως ο σημερινός για τα 108 χρόνια απελευθέρωσης της επαρχίας Ελασσόνας. Οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι χρειάστηκε πάνω από ένας αιώνας από την έναρξη της παλιγγενεσίας, τα 200 χρόνια από την οποία εορτάζουμε το επόμενο έτος, για να διαμορφωθούν τα σημερινά σύνορα.Κανείς δεν μας χάρισε τίποτε και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο. Το έργο αυτό έγινε πραγματικότητα μόνον χάρη στην αποφασιστικότητα, την αυτοθυσία και τον αταλάντευτο πατριωτισμό των προγόνων μας. Αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και η διατήρηση αυτής της ελευθερίας επίσης δεν είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα. Χωρίς έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που να αποτυπώνεται σε κάθε δράση μας, από την λειτουργία του στρατού μέχρι την εκπαίδευση, χωρίς μια αποφασιστική προβολή ισχύος σε συνδυασμό με μια δραστήρια δημιουργική διπλωματία, όπως αυτή που ασκείται από τη σημερινή κυβέρνηση, ας γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Γιατί δυστυχώς, λόγω της ατολμίας και της πολιτικής μυωπίας του διεθνούς συστήματος, ο αναθεωρητισμός που προωθείται από ταραξίες της διεθνούς νομιμότητας, όπως η Τουρκία, βρίσκει χώρο καιπροωθείται επικίνδυνα.Σε εμάς αποκλειστικά εναπόκειται, επομένως,η υπεράσπισητων όσωνμας παράδωσαν οι πρόγονοί μας».

Previous ArticleNext Article