Λάρισα

Χαρακόπουλος: Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες από αγέλες αγριογούρουνων

«Οι ζημιές από τις επελάσεις αγριογούρουνων σε αγροτικές καλλιέργειες είναι πλέον πολύ συχνές και οι αγρότες που υφίστανται τις συνέπειες ζητούν εύλογα τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα και Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλούμενος αγρότες, άλλα και κατοίκους των χωριών του κάμπου, υπογραμμίζει ότι «οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες από τα τέλη της άνοιξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυρίως οι καλλιέργειες του αραβόσιτου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από αγέλες αγριογούρουνων με αποτέλεσμα τον αφανισμό της παραγωγής, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, τα αμπέλια, τα αμύγδαλα, τα καρπούζια και τα οπωροφόρα.

Ωστόσο, ακόμα πιο δραστικές λύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με τα φυσικά ενδιαιτήματα των αγριογούρουνων. Σε περιοχές των Φαρσάλων, των χωριών εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού και της Αγιάς, που γειτνιάζουν με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου, άλλα και της Ελασσόνας στους πρόποδες του Ολύμπου, τα περιστατικά με ζημιές από αγριογούρουνα είναι αλλεπάλληλα.

Πρόσφατα, καλλιέργειες αραβοσίτου στα Αμπέλια Βερδικούσιας στην Ελασσόνα, θεμελιώδους σημασίας για την ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της περιοχής, αφανίστηκαν από αγέλες αγριογούρουνων, ενώ στο Σαραντάπορο, παραλίγο να υπάρξει τραυματισμός αγρότη από την επίθεση που δέχθηκε στο χωράφι του από αγέλη, γεγονός που πήρε διαστάσεις στην τοπική κοινωνία άλλα και στον τύπο (Ελευθερία, 08.09.22). Σε αναζήτηση λύσης κάτοικοι και αγρότες-κτηνοτρόφοι καταφεύγουν σε καταγγελίες στις τοπικές αρχές ενώ συχνά, όπως αναφέρουν, αναγκάζονται να περιφρουρούν τις καλλιέργειές τους ακόμα και τη νύχτα, με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Όπως υποστηρίζουν οι πληγέντες, η παράταση της κυνηγετικής περιόδου για να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκεί. Γι’ αυτό ζητούν να υπάρχει πρόνοια από την πολιτεία με τη δυνατότητα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τι επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες από τις επιθέσεις αγριογούρουνων.

Previous ArticleNext Article