Ελασσόνα

Χαρακόπουλος από Ελασσόνα: Η Γιορτή Φέτας αφορμή για συνένωση δυνάμεων, όχι για αποκλεισμούς!

«Φέτα και κτηνοτροφία είναι αλληλένδετα, πάνε μαζί, δεν νοείται η ύπαρξη του ενός χωρίς το άλλο κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά εδώ στην Ελασσόνα, μία καθαρόαιμη κτηνοτροφική περιοχή, η οποία παράγει την ονομαστή φέτα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, την οποία εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, καθώς δεν δόθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας η δυνατότητα στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού να απευθύνουν χαιρετισμό, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «οι γιορτές αυτές θα πρέπει να είναι αφορμή για συνένωση δυνάμεων και όχι για αποκλεισμούς. Ελπίζω οι διοργανωτές να αντελήφθησαν την αστοχία και να μην επαναληφθεί. Άλλωστε, στην προσπάθεια για την ανάδειξη της φέτας και την εγρήγορση για την προστασία της δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα σήμερα που οι μνηστήρες που την επιβουλεύονται ανά τον κόσμο είναι πολλοί, προσδοκώντας σημαντικά κέρδη. Για να τη θωρακίσουμε, όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συγκλίνουν σε συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτον, στην περαιτέρω ισχυροποίηση του brand name της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές με συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας, επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων.

Δεύτερον, στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην εγχώρια παραγωγή της, πατάσσοντας ταυτόχρονα εν τη γενέσει τους φαινόμενα νοθείας. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, όπως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι κάτι για το οποίο επιμένουν πολύ οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

 

Τρίτον, και εξίσου σημαντικό, είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας. Σε μια περιοχή όπως η Ελασσόνα, πάρα πολλές οικογένειες ζουν από την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται στη φέτα, από την παραγωγή ζωοτροφών, από επαγγέλματα που στηρίζουν την κτηνοτροφία αλλά και από την εργασία στα τυροκομεία της περιοχής».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πρωτογενή παραγωγή. Στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζω ότι έχουν δοθεί σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ ελήφθησαν μέτρα άμβλυνσης του ενεργειακού κόστους που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θα διατεθούν επιπλέον 89 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των πραγματικών κτηνοτρόφων, εκ των οποίων, όπως είπε ο φίλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους αιγοπροβατοτρόφους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειάζονται κι αλλά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και είμαι πεπεισμένος ότι κι ο υπουργός, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός βουλευτής συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Οινοποιείο Τυρνάβου, όπου άκουσε από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τσιτσιρίγκο και τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού προτάσεις για την αμπελοκαλλιέργεια και τη στήριξη υγιών συνεργατικών σχημάτων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ακολούθως, επισκέφθηκαν την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκος και άκουσαν «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Γιαννούλα και στελέχη της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόνας στα νέα γραφεία της Οργάνωσης.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Ελασσόνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την οποία συντόνισε ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Γκουρομπίνος.

Τέλος, μετά τα εγκαίνια της Γιορτής Φέτας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδεύοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, περιηγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και συνομίλησε με πολλούς παραγωγούς.

 

Previous ArticleNext Article