Ελασσόνα

Μπίζιου: Προσιτή Στέγη σε νέους και ευάλωτους συμπολίτες μας

«Η κυβέρνηση με μία ακόμη δράση κοινωνικής πολιτικής έρχεται να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα των νέων. Η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της Κυβέρνησης που προαναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης γίνεται πράξη μέσα από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ‘Σπίτι μου’».

Αυτά δήλωσε η βουλευτής ΝΔ Λάρισας, κ. Στέλλα Μπίζιου, τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που στηρίζει τα νέα ζευγάρια και τις νέες οικογένειες δίνοντάς τους πρόσβαση σε προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού της χώρας».

Οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής που θεσπίζονται με το Σ/Ν:

  • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών που δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
  • Η Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Ένας ακόμη θεσμός προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ για την στεγαστική πολιτική. Ιδιώτες ανάδοχοι ανεγείρουν με δικές τους δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα.
  • Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Η δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

«Το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για προσιτή στέγη σε νέους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Είναι μια πρωτοπόρα μεταρρύθμιση στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής της χώρας. Υποσχεθήκαμε στους νέους ευκαιρίες για μια καλύτερη, ποιοτικότερη ζωή. Το κάνουμε πράξη», κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής.

Previous ArticleNext Article