Λάρισα

Αθώοι 35 γιατροί από Θεσσαλία και Φθιώτιδα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας 35 συνολικά γιατροί από όλη τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, κυρίως παθολόγοι, που κατηγορούνταν για έκδοση ιατρικών συνταγών προς χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων, χωρίς να υπάρχει πραγματική ή συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη, κατ’ εξακολούθηση.

Μεταξύ των 35 κατηγορουμένων ήταν και τέσσερις γιατροί από τον Βόλο, που κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο ελλείψει δόλου. Επίσης στο εδώλιο κάθισε και ένας κάτοικος περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, που κατηγορούνταν για πλαστογραφία ιατρικών συνταγών και ο οποίος επίσης κρίθηκε αθώος. Συνεργός του ήταν ένας Καρδιτσιώτης, που θεωρούνταν και ο εγκέφαλος της υπόθεσης και ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

Οι δυο τους, χρήστες ναρκωτικών ουσιών παλαιότερα, αποσπούσαν συνταγές για ηρεμιστικά, με το πρόσχημα ότι οι μητέρες τους είχαν καρκίνο και εξαπατούσαν γιατρούς, χρησιμοποιώντας οι ίδιοι τα φάρμακα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2012, όταν φαρμακοποιοί από τον Βόλο αντιλήφθηκαν τις παράνομες συνταγές, που τους ζητούνταν να εκτελέσουν και έτσι η δράση τους έλαβε τέλος. Ο ένας χρήστης ουσιών τότε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου παρακαλούσε γιατρούς για τις συνταγές, υποστηρίζοντας ότι η μητέρα του βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και δεν γνώριζε τίποτα. Έτσι δικαιολογούσε την απουσία της, ενώ έπρεπε να είναι παρούσα στις επισκέψεις στους γιατρούς. Στη συνέχεια ζητούσε εκτέλεση των συνταγών πολλές φορές, αφού τις πλαστογραφούσε, αλλοιώνοντας τα στοιχεία τους. Οι φαρμακοποιοί, όμως, κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε.

Ο κατηγορούμενος από τον Δήμο Ρ. Φεραίου για ηθική αυτουργία σε παράνομες και πλαστές συνταγές, δήλωσε χθες στο δικαστήριο μετανιωμένος και ότι δεν έκανε εμπορία των ναρκωτικών φαρμάκων, αλλά τα έπαιρναν με τον Καρδιτσιώτη για δική τους χρήση. Μάλιστα δήλωσε ότι πλέον έχει αποτοξινωθεί.

Ο βασικός κατηγορούμενος Καρδιτσιώτης που έχει φύγει από τη ζωή, εκμεταλλευόταν το βιβλιάριο υγείας της ίδιας του της μητέρας και πλαστογραφούσε συνταγές. Στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 οι δύο χρήστες είχαν αποσπάσει συνολικά 100 συνταγές. Οι συνταγές αφορούσαν στο ηρεμιστικό φάρμακο Durogesic, το οποίο χορηγείται σε καρκινοπαθείς, για να τους ανακουφίζει από τον πόνο.

Για την αθώωση του κατηγορούμενου από τον Δήμο Ρ. Φεραίου ελήφθη υπ’ όψιν από το δικαστήριο η ειλικρινής του μεταμέλεια και ότι δεν ήταν ο εγκέφαλος της υπόθεσης. Τον έναν εκ των τεσσάρων γιατρών του Βόλου υπερασπίστηκε ο δικηγόρος Νικόλαος Χατζησταματίου, ο οποίος δήλωσε στη «Θ» πως η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη, ωστόσο, ολοκληρώθηκε με την αθώωση των γιατρών. Έτσι μετά από δέκα χρόνια έληξε με την απαλλαγή τους μια υπόθεση που αποτελούσε στίγμα σε βάρος επιστημόνων της πόλης.

e-thessalia.gr

Previous ArticleNext Article