Ελασσόνα

«Άσβεστες» οι μνήμες για τους εκτελεσθέντες της Τσαριτσάνης!

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, σκεπτικισμού και με μηνύματα η μαρτυρική Τσαριτσάνη και η γύρω περιοχή «ξεδίπλωσαν» τις μνήμες τους για τους 52 συνολικά Τσαριτσανιώτες, που εκτελέσθηκαν από τους Ιταλούς(το 1943) και τους Γερμανούς(το 1944). «Οι 52 Τσαριτσανιώτες έσβησαν, αλλά οι ψυχές τους έμειναν ολόρθες για να θυμίζουν στο Έθνος τον έρωτα για την ελευθερία και το χρέος για την πατρίδα, όταν την πατάει ξένο πόδι κατακτητή!», τονίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, όπου ο Δήμος Ελασσόνας, η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη της Τσαριτσάνης και οι κάτοικοι της τίμησαν για μια ακόμη χρονιά τους 52 συνολικά πατριώτες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου 1943(από τους Ιταλούς) και στις 20 Αυγούστου 1944(από τους Γερμανούς).
Οι Κυριακάτικες εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε από τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Κοντοτάσιο και π. Χρήστο Γεροφάκα επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της εκτέλεσης, μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης.
Ο Τσαριτσανιώτης «απόμαχος» εκπαιδευτικός Αντώνης Πάσχος, με περιεκτική και μεστή ομιλία έκανε αναφορά στο χρονικό εκείνων των ημερών του 1943 και 1944, τότε που τα πυροβόλα σκόρπισαν τον θάνατο σε δεκάδες αθώους Τσαριτσανιώτες, στην μαρτυρικότερη κωμόπολη της Θεσσαλίας, στην ατίθαση και ανυπότακτη, στην περήφανη, ανταρτομάνα και αδάμαστη Τσαριτσάνη, εκεί όπου με τη θυσία τους δίδαξαν στους Ιταλογερμανούς κατακτητές, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.
Ανάμεσα στα άλλα, ο ομιλητής «κατέθεσε»:
«Στο ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης δεν εξαιρέθηκε κανένας. 45 τίμιοι ΄Έλληνες απ΄ όλες τις τάξεις του λαού κληρικοί, εργαζόμενοι, επιστήμονες, αγρότες, σπαράζουν μέσα στο αιμάτινο μαρτύριο για τη λευτεριά. Κανένας ηθικός φραγμός! Το ένδοξο ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης θα μείνει ένας από τους βωμούς της Εθνικής μας αντίστασης.
Ολόκληρη η κωμόπολη μετατράπηκε σ΄ ένα τόπο γόων, θρήνων και οιμωγών. Τα σώματα των ηρώων αφέθηκαν άταφα στην πλατεία για δύο ημέρες. Τον Αύγουστο οι Γερμανοί ολοκληρώνοντας την καταστροφή σκότωσαν άλλους εφτά κατοίκους και πυρπόλησαν τα υπόλοιπα σπίτια. Από την ωραία και ιστορική κωμόπολη μας δεν έμεινε παρά η στάχτη, τα ερείπια και ο περίσσιος πόνος του αδούλωτου πληθυσμού της. Η παλιά Τσαριτσάνη έσβησε, και η ψυχή της έμεινε ολόρθη για να θυμίζει στο έθνος τον έρωτα για τη λευτεριά και το χρέος για την πατρίδα όταν την πατάει ξένο πόδι κατακτητή».
Και ο ομιλητής Αντώνης Πάσχος ολοκληρώνει, με νόημα: «Η σημερινή επιμνημόσυνη δέηση δεν είναι πένθιμη, αντίθετα ενέχει μέσα της κάποια στοιχεία πανηγυρισμού, κάποια στοιχεία ζωής και όχι θανάτου, αφού έρχεται να βεβαιώσει ότι η μνήμη των ανθρώπων, των δικών μας ανθρώπων, που αυτή την ώρα ανασταίνουμε με τη σκέψη μας, δεν έχει σβήσει, ότι ζει ανάμεσα μας και ότι η παρουσία τους αυτή εξακολουθεί να μας εμπνέει, και ακόμα πιο πέρα δεν είναι πένθιμη, αφού στον καθένα από μας φέρνει ένα Ευαγγέλιο, ένα μήνυμα πως ανεξάρτητα από την επιβίωση της ψυχής μας, ο στοχασμός μας και το έργο μας μπορούν να επιζήσουν πέρα από τον θάνατο και να μείνουν ύλη ζωής για τους μεταγενεστέρους.
Ο θάνατος των δικών μας ανθρώπων που αυτή την ώρα ανασταίνουμε με τη σκέψη μας, αποτελεί έργο θυσίας και προσφοράς, κατάργηση του εγωισμού, έργο που έγινε προς τη δόξα του Θεού και προς όφελος της πατρίδας. Έργο καρποφόρο που αντιστρατεύεται το άκαρπο έργο του σκότους και έγινε δίκαιο, αγαθό και αληθινό γιατί έγινε από αγάπη για την ελευθερία της πατρίδας μας. Οι πατριώτες μας αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, να σκεφτόμαστε ελεύθερα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αγάπη προς την πατρίδα.
Ας υποσχεθούμε να μην αφήσουμε να γίνουν στη χώρα μας άλλες Τσαρίτσανες, Δίστομα, άλλα Κούρνοβα και Χαϊδάρια, άλλα ερείπια και πένθη. Ας τους μιμηθούμε στο ελάχιστο και να παρακαλέσουμε τον Θεό να αναπαύσει τις ψυχές των. Αιωνία η μνήμη αυτών…».
Στη συνέχεια, έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, τους συλλόγους, τους εκπροσώπους των κομμάτων και τα Σχολεία, και το προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αναγνώστηκε ο μακρύς κατάλογος των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Ακολούθησε η απόδοση ποιημάτων από μαθήτριες.
Η εκδήλωση έκλεισε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και απόδοση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανδρέας Μπρέζας, Θανάσης Παιδής, Πέτρος Τσακνάκης, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» ο πολιτευτής Αθανάσιος Παλιοβάϊος, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κιλελέρ ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Δήμου Κιλελέρ Σωτήρης Νταφόπουλος, εκ μέρους του διοικητή της 1ης Στρατιάς ο ταγματάρχης Νικ. Κοσμάς, εκ μέρους του αρχηγού Α.Τ.Α. ο σμήναρχος Δημ. Τσαβδαρίδης, η γενική διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας της Επιθεώρησης Εφαρμογής δασικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ζωή Φτίκα, ως εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας αστυνόμος Α’ Πέτρος Μουταφίδης, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ελασσόνας αντιπύραρχος Ελευθέριος Μουλτσιάς, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο αντιπρόεδρος Δημ. Κατσανάκης, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος, Γιώργος Κυριλλίδης, Γιώργος Κατσιούρας, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευάγγελου, ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δομενίκου Στάθης Ψωμιάδης, ο πρώην κοινοτάρχης Τσαριτσάνης Νίκος Τσιμπόλης, κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας περιόδου 1940-45, εκ μέρους της Ένωσης Θυμάτων κατοχής Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης και καμένων σπιτιών χωριών επαρχίας Ελασσόνας ο Θανάσης Βαθράκης, εκ μέρους της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Δήμου Ελασσόνας ο Λάζαρος Χατζηαθανασίου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο Γιάννης Λουτριώτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Τσαριτσάνης, εκπαιδευτικοί και μαθητές, και «απόδημοι» Τσαριτσανιώτες.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
eleftheria.gr
Previous ArticleNext Article