Λάρισα

Ασταμάτητη η «κατηφόρα» στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος

Σε απόγνωση οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος, που στο πλαίσιο πανελλαδικής συνάντησης αντιπροσώπων τους που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης σε ξενοδοχείο της Λάρισας, έκρουσαν τον κώδωνα όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου.

Τη συνάντηση διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ), που συγκροτήθηκε στη Λάρισα τον περασμένο Ιουνίου, η οποία άνοιξε τον διάλογο με βασικά θέματα συζήτησης τα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες για την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

«Το κόστος σε ζωοτροφές και ενέργεια είναι δυσβάσταχτο, καλούμαστε πλέον να διαμορφώσουμε άποψη και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση και τους εμπόρους. Πλέον σφάζονται κοπάδια και ενώ πέρυσι μιλούσαμε για 680.000 τόνους πρόβειο γάλα φέτος έχουμε 500.000 και η κατηφόρα είναι ασταμάτητη.

Θα φτάσουμε μετά από δυο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος.

Από την πλευρά του ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι «τα κοπάδια μας χάνονται και πρέπει να πάψουμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής στην αλυσίδα των κτηνοτροφικών προϊόντων».

Οι κτηνοτρόφοι δρομολογούν νέα συνάντηση μέσα στο καλοκαίρι επιδιώκοντας μια συζήτηση για τη διαμόρφωση τιμής, όπως και τη δημιουργία οργάνου που θα διαμορφώσει τις τιμές στο πρόβειο γάλα, τονίζοντας πως «πλέον επιβάλλεται η αυτοοργάνωσή τους».

Ε.Π.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article