Λάρισα

Απολογισμός πεπραγμένων για Αγοραστό: «Πρότυπο η Θεσσαλία – Κάναμε έργα ζωής – Δεν είχε ποτέ μυστικά η Περιφέρεια»

Στα έργα κοινωφελούς και πολιτιστικού χαρακτήρα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας του αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του συμβουλίου απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, σήμερα, απόγευμα της Τετάρτης, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, μιας Περιφέρειας την οποία χαρακτήρισε “πρότυπο” σε πολλούς τομείς, χάρη στην αποτελεσματικότητα των έργων που έχουν υλοποιηθεί.

«Μαζί δημιουργήσαμε έργα ζωής με ανθρώπινο, μετρήσιμο αποτέλεσμα» δήλωσε. «Ίσως να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, αλλά όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο», τόνισε, εξηγώντας ότι δεν ακολουθήθηκε ποτέ η φιλοσοφία της πολιτικής ετερότητας, το να υπάρχει δηλαδή ένας “εχθρός”, τον οποίο θα κατηγορεί για όλες τις αστοχίες, ενώ τόνισε τη διαφάνεια των ενεργειών του με τη φράση «δεν είχε ποτέ μυστικά η περιφέρεια Θεσσαλίας».

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, έπειτα από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ο κ. Αγοραστός τόνισε την άνευ προηγουμένου ισχύ τους, καθώς, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Copernicus για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα φαινόμενα δεν είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 100.000 χρόνια.

Κάνοντας λόγο στη συνέχεια για τα έργα αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Κρατικής Αρωγής για τον Ιανό και στις αποζημιώσεις αγροτών κι κτηνοτρόφων, για τις οποίες δήλωσε ότι «διεκδικούσαμε πάντα το καλύτερο και το περισσότερο και το πετύχαμε. Τις τελευταίες δεκαετίες κάναμε τη Θεσσαλία μια περιφέρεια που ξέρει να σχεδιάζει. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν».

Όσον αφορά στο ζήτημα των δημοσίων έργων, ο κ. Αγοραστός τόνισε πρόκειται για μια συνεχή μάχη γραφειοκρατικών διαδικασιών και συνεργασίας με οργανισμούς κοινής ωφέλειας, καθώς «σήμερα υπάρχουν τόσα έργα, που δεν έχουμε χέρια για να τα εκτελέσουν», ενώ όπως δήλωσε, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου, του χρόνου και του καθεστώτος δημοπράτησής τους, με σκοπό την πιο έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίησή τους. Όσον αφορά δε τους δύο ΧΥΤΑ Λάρισας και Βόλου, ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι η υπογραφή της σύμβασης θα προχωρήσει από την επόμενη περιφερειακή αρχή.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην μέριμνα και το ενδιαφέρον έτσι ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός στην ύπαιθρο, κάνοντας λόγο για τα έργα ορθής διαχείρισης νερού, τα αρδευτικά μηχανήματα στη λίμνη Κάρλα, τα προγράμματα καταπολέμησης αρουραίων, την αγροτική οδοποιία και τα έργα έργα αναδασμών που δημιουργήθηκαν. Ανέφερε δε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αυτή τη στιγμή η «πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας», ενώ έχει καταφέρει να υλοποιήσει τους 18 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, εξήγησε, ο πολιτισμός αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο, τα έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος προσέθεσαν ιδιαίτερη αξία στην περιοχή, δηλώνοντας ότι «με τη Λίνα Μενδώνη ξεμπλοκάραμε έργα που ήταν “βαλτωμένα για πέντε χρόνια».

Δείτε φωτογραφίες:

                                    

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτογραφίες/ βίντεο: Κώστας Τσιάρας

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article